Stockholms bästa semla

Stockholms bästa semla 2015 – är du sugen?

Nu börjar det blir dags för den traditionella semlan. Årets fettisdag är den 17 februari. Under Lyx.se’s besök på Formex-mässan bevittnades provsmakandet av en stor mängd semlor. Stockholms bästa semla skulle utses av en namnkunnig jury som bedömer bakverkens design, smak och kvalitet hos de tre komponenter som skapar en utsökt helhetsupplevelse – bullen, mandelmassan och den vispade grädden.

Första pris gick till Grillska huset i Gamla Stan, andra plats till Brunkebergs bageri och tredje plats till Älvsjö bageri och konditori.

Jag är konservativ när det gäller semlor, det ska vara naturella smaker, inga konstigheter och jag är glad att det gick hem! – Jenny Aarna, konditor och vinnare

En riktigt god mandelmassa räcker långt, fortsätter Jenny Aarna, konditor på Grillska huset i Gamla stan, som enligt juryn har bakat Stockholms bästa semla.

Vinnare Stockholms bästa semla 2015 Vinnarna av Stockholms Bästa Semla – från vänster 2:a pris till Brunkebergs bageri, i mitten 3.e pris till Älvsjö Bageri och till höger 1:a pristagaren Jenny Aarna från Grillska Huset.

Ett extra plus är att Grillska huset drivs av Stadsmissionen och att allt överskott går till välgörenhet. Man kan alltså göra en god insats genom att köpa Stockholms bästa semla.

Annika Jankell satt med i juryn. “Jag är inget proffs, bara passionerad semmelälskare, så jag mutade mig in i juryn”, sägare Annika Jankell skämtsamt, och berättar att hon lärt sig massor.

Bland de 20 semlorna fanns en del innovationer, som att smaksätta mandelmassan med kardemumma eller rostad mandel, men det föll alltså inte juryn i smaken denna gång.

Magnus Johansson som är ordförande i föreningen Stockholms bagare & konditorer, som står bakom tävlingen, berättar att syftet med tävlingen är att skapa positiv uppmärksamhet kring hantverksskickliga bagare som arbetar med väl valda råvaror samt att det är viktigt att bedöma semlorna utifrån juryns professionella kunskap om smak och kvalitet.

Hela juryn bestod av Håkan Johansson, bagare och världsmästare i bageri 2014, juryns ordförande Elisabeth Johansson, konditor och kokboksförfattare, Anna K Sjögren, matskribent och kokboksförfattare samt Tom Sjöstedt, kock och vinnare av Årets Kock 2008, restaurang Lilla Ego.

Het vägg, Fettisdagsbulle, fastslagsbulle eller semla

Kärt barn har många namn och den är en av våra mest populära bakverk. Bara på Fettisdagen beräknas vi svenskar äta ungefär 5 miljoner semlor. Läs mer om semlor här.

För att hitta din stads bästa semla och se vad andra tycker kan man också gå in på Arlas sida Stans Bästa Semla!

Sorry, the comment form is closed at this time.