Wienercaféet – Stockholms nya Grand Café slår upp portarna…

Wienerkonditoriet grundades 1904 av en österrikisk konditor och caféet har sedan dess hittats på samma adress, mitt i hjärtat av Biblioteksstan på Östermalm i Stockholm. Efter en totalrenovering slår vad som ska bli Stockholms nya Grand Café nu i dagarna upp portarna…

Lyx.se var mycket förväntansfulla inför nyöppnandet av Wienercaféet- ett konditori som har varit en del av vårt Stockholm i hela våra liv. I månader har vi nyfikna kikat på byggnadsställningarna när vi passerat och undrat vad som komma skall. Det var därför med höga förväntningar vi kom för att se vad man hade åstadkommit. Och vi blev inte besvikna.

Hög bild_Yttre cafesalongen_Wienercafeet 2013Ljus och behaglig miljö

Stora vackra glasfönster släpper in naturligt ljus även en gråmulen morgon, ljusa väggar, runda marmorbord, ljuskronor samt paneler gav intryck av ren men högklassig elegans. Serveringspersonal i vitt och svart, vacker ljussättning samt välplanerade detaljer som sätter pricken över i – till exempel har kökets originalkakel fått inspirera detaljerna i tackutsmyckningen. Konditordisken minner om franska Macaron- och Eclairboutiquer i Paris men erbjuder sina egna, mer traditionellt svenska, delikatesser.

Mycket tid har uppenbarligen även lagts på att få fram den utsökt vackra marmoreringen på väggar och de målade trädetaljerna.

Även fönstren verkar större än förut, då den tidigare caféinredningen täppte till och stängde av. Nu slås man av ljuset och öppenheten i lokalen och som gäst känner man sig som en del av gatulivet på Mäster Samuelsgatan och Biblioteksgatan när man tittar ut.

Vi slogs direkt av hur självklart det var att Wienercaféet skulle se ut just så här – som en brud som äntligen hittat drömklänningen. Miljön påminde om Paris, men utan att förlora sin rena och skandinaviska identitet. Man har lagt ner mycket tanke på de minsta detaljer och trots att caféet har gått igenom en total förvandling kändes det fortfarande som ”samma” café. Bara mycket bättre.

Bord_Wienercafeet 2013
Antingen köper man med sig en kaffe eller så gäller bordsservering på nya Wiener.

Här kommer nu att serveras bakverk och kaffe, lättare rätter, smörgåsar, sallader och kruditéer. Vi provsmakade både frasiga croissanter, pains au chocolat, samt små wienerbröd som smakade långt mycket bättre än de som serveras på de allra flesta ställen runt om i staden. Väl värt att nämnas var också de sammetslena slow food bakade äggen med bacon, de delikata små korvarna smaksatta med muskotnöt samt det rostade hembakta brödet med nykärnat smör.

Just små rätter är vad man kommer att fokusera på – och ett par tre gånger per vecka planerar man dessutom After Work, med tapas-rätter och kanske ett glas vin. Något för varje tillfälle med andra ord.

-Vi vill att Wiener Caféet ska bli Stockholms Grand Café – en institution. Ett ställe man kan spendera flera stunder under dagen, berättar krögaren Peter Nordin, som ligger bakom konceptet.

peter-nordin-wienercafeet
Peter Nordin – som även står bakom Zink Grill, Prinsen och Il Tempo

Enligt Nordin kommer idén från den cafétradition man möter i Paris, där man kan strosa runt, gå in  och titta utan att behöva känna ett köptvång. Själva kärnan är att kunna njuta, dofta och andas en atmosfär utan att det självklara är att betala. Du kan helt sonika besöka ett yrkeskunnigt konditori för att iaktta och dofta. Och det är också det han velat åstadkomma här.

– Antingen kommer man in för att köpa någonting eller så kikar man runt lite, njuter av dofterna och tittar in och handlar en annan dag istället, säger han.

Daniel Lindeberg_Wienercafeet 2013
Den begåvade Daniel Lindeberg – som för övrigt anser att vetebullen är det bästa vi har kommit på i det här landet

Daniel Lindeberg, tidigare från Frantzén/Lindeberg i Gamla Stan (en av fyra restauranger i Norden att tilldelas två stjärnor i Guide Michelin) och caféets kreativa ledare, lovar gästerna Stockholms – om inte Sveriges – bästa bakverk. Hans mål är att Wienercaféets bakverk kommer att kännas igen bland andra för sin alldeles egna smak – och man har spenderat mycket tid på att utveckla egna versioner av traditionella bakverk – ända ner till att ta fram sin egen marsipan till prinsesstårtorna:

– Det finns många bra konditorier i Stockholm men allting är ganska likartat – jag vill att folk kommer att känna igen VÅR prinsesstårta bland de andra, berättar Lindeberg.

Joachim Lundgren 2013
Prinsessor i långa rader

Enligt Nordin har svenskar tidigare köpt tårta lite slentrianmässigt, som en gest, något man hugger till fredagsfikat på väg in till jobbet.

– Kan man få svensken att höja på ögonbrynen och säga ’fasen vilken god prinsesstårta’ då tror jag att man har lyckats!

Istället för att som många andra caféer ha en bagare som bakar på natten, kommer det dessutom att bakas på Wiener hela dagen.

Baguette mästare_Wienercafeet 2013 En bagarmästare i arbete

– Baguette MÅSTE ätas nybakad, hävdar Nordin och berättar att det kommer att finnas nybakat bröd 7.30, 11 och 14.30 varje dag – då man ringer i gonggongen. Även Wienerbröd – speciellt för konditoriet med tanke på namnet – måste serveras färskt.

– Ett wienerbröd lever i 1-2 timmar, sedan serverar vi det helt enkelt inte.

Man har lagt ner mycket tid och kraft för att få till den ”perfekta” baguetten. Världens bästa baguette-ugn har inhandlats, hela teamet fick expertundervisning i Strasbourg och 25 ton mjöl har importerats från Frankrike sedan man insåg att man inte fick samma resultat med en svensk produkt.

Baguetter_Wienercafeet 2013
Baguetterna smakade gudomligt – om än kanske inte så sega som de vi ätit i Paris

Nordin berättar hur han hittade det perfekta mjölet från den perfekta kvarnen i Frankrike men hur han först fick nobben när han ville köpa. Han var tvungen att skicka sitt CV och berätta om Lindebergs illustra bakgrund innan han fick tillåtelse att köpa mjölet.

– Den här baguetten har varit en speciell resa, berättar han.

Från säkra källor erfar Lyx.se att priset för denna mycket speciella baguette dessutom kommer att ligga betydligt under det man idag betalar på många av stadens konditorier!

Nästa sommar kommer man även att slå upp en stor traditionell träveranda utanför caféet och en lounge planeras också på bakgården till nästa säsong.

Att man har lyckats skapa en behaglig miljö i vilken man kan avnjuta en kaffe, frestas av delikata bakverk och smårätter samt ta ett glas exklusivt champagne (mer om detta längre fram) tillsammans med en vän eller kollegorna efter jobbet, är helt uppenbart.

Lyx.se ser fram emot att höra mer från Nordin-Lindeberg inom en snar framtid!
 
 
Wienercaféet slår upp portarna för allmänheten den 20 september.

Öppettiderna blir: mån–fre 07–22, lör 09:30–22.00, sön 09:30–19:00
 

Äppelpaj med vaniljsås_Wienercafeet 2013

Äppermust från Skåne_Wienercafeet 2013

wienercafeet-servitriser-disken

Konditoridisken_Wienercafeet 2013

Orginalkakel från köket_Wienercafeet 2013

In i bageriet_Wienercafeet 2013

Bilder: Michaela Hemgren, Joachim Lundgren, Stellan Herner

Sorry, the comment form is closed at this time.