Bar Burger Café – hamburgerbistro i Kungsan lagom till sommarens mingel

PDF Brasserie Group, där Wienercaféet, Zink Grill och Prinsen ingår, hakar på burgartrenden och lanserar sin egen version av ”världens bästa burgare” på Bar Burger Café mitt i Kungsträdgårdens myllrande folkliv. Lyx.se tog ett smakprov och passade samtidigt på att spana in den tjusiga interiören och den sköna kontinentala bistrokänslan

Erfarne krögaren Peter Nordin och bröderna Guvén – Filip och Daniel – samt köksmästare Gustaf Nathorst, senast från Stallmästaregården, står bakom konceptet.

– Krogidén har legat och pyrt i min byrålåda i snart två år. Men det var faktiskt en tillfällighet på en resa i San Fransisco som tände gnistan. På flyget hem så bestämde jag mig. Jag skulle öppna vår variant på en “Burgeria”, säger Peter Nordin.

Peter ringde hem till frugan och kompanjonerna, och på den vägen är det.

Peter Nordin_Gustav Nathorst_Bar Burger_Kungsan

Bar Burger Café erbjuder en amerikansk-/franskinspirerad meny med hemlagade burgare, ostron, musslor, crabcakes, sallader och andra godsaker.

Dessutom toppar Bar Burger Café med fler än 35 olika sorters hantverksöl – allt från lokala bryggerier till uppskattade tillverkare i Brooklyn. Som avslutning, eller helt enkelt solo en varm sommardag, kan du smaka deras egentillverkade italienska gelato. Av den glassen gör stället även hemmagjord milkshake.

På menyn finns 7 olika burgare, välj mellan kött, kyckling-, fisk- och vegetariska varianter. I Bar Burger Café konceptet planterar man in burgaren i en måltid med flera rätter, där man vill komma bort ifrån att man bara ”trycker i sig en burgare”. Restaurangens koncept känns trevligt och väl genomtänkt. Vi trivs.

Köttfärsen med ställets egen ”burger blend” är det som Peter Nordin är mest stolt över.

-Hemligheten bakom husets egen ”burgar blend” är fyra sorters styckdetaljer som ger rätt smak, struktur och precis den rätta känslan när man tar en tugga. Köttet mals dagligen vid en exakt kyld temperatur, alla såser görs efter egna recept och brödet är hembakat.

På Bar Burger Cafés flagskeppsburgare True Burger ligger således en mix av bland annat högrev, flankstek och oxbringa, en stor tomatskiva, cheddarost, salladsblad och konfiterad lök mellan den delade brödfrallan. Bredvid får du en hamburgersås på eget recept och sedvanliga pommes frites.

True Burger_Bar Burger Café

True Burger är saftig och smaken är mycket god. Namnet passar bra till denna hamburgare. Lyx.se gillar även det faktum att man tänk på att välja kött från kossor som haft en bra uppväxt, utan hormoner och antibiotika.

Peter Nordin berättar att den unika interiören till hans ”burger joint” kommer från flera olika länder runtom i Europa:

-När jag hittar mina råvaror till inredningarna går jag gärna över stockar och stenar.
 Kaklet kommer från en hantverkare söder om Amalfi och varje platta görs för hand. Marmorn bryts i Carrera och anpassas av en fantastisk hantverkare i stadens utkanter. Allt måleriarbete görs av en konstnär som blandar sina färger på plats. Sofforna snickras av en hovleverantör.

Bar Burger Café inryms i ett av glashusen som ligger längs med Kungsträdgårdsgatan nära Hamngatan. När vi svängde runt hörnet in mot Kungsan och fick se uteserveringen var min första tanke: det ser ut som på Café de Paris utanför Casinot i Monaco. Bord och stolar i café-delen är vända utåt för att öppna upp möjligheten att titta på livet i parken och de förbipassarande.

Cafédelen_Bar Burger Café

Uteservering_Bar Burger Café

Känslan inne i restaurangen är en blandning av lyxig amerikansk diner och fransk bistro, men det specialbeställda kaklet på väggarna, det Broadwayinspirerade röda taket och snygga små bås för fyra.

Interiör_Bar Burger Café

Om det är så att hamburgare är den snabbast växande trenden i den gastronomiska världen är vi glada att det pågår på detta vis – där det är hög kvalitet på samtliga råvaror och vi slipper snabbmatskedjornas fasoner.

Ostron Rockefeller_Bar Burger Café