Norrsken

Abisko – Världens bästa plats att uppleva norrsken

Fenomenet är världskänt och skapar en mystik som lockar många. Det erkända guideboksförlaget Lonely Planet har med anledning av Ljusets År listat de tio bästa platserna i världen att uppleva ljuset från och Aurora Sky Station i Abisko kan vara världens bästa plats att uppleva just norrsken.

FN har utnämnt år 2015 som Ljusets År i syft att sprida kunskap om ljus och olika tekniker som baseras på ljus. Öppningsceremonin för att fira International Year of Light and Light-based Technologies 2015 gick av stapeln i januari vid UNESCOs huvudkontor i Paris. Aktiviteter har planerats över året så att människor i alla åldrar och bakgrunder över hela jordklotet ska kunna förstå hur pass central roll ljus har för vetenskap, forskning och kultur.

Lonely Planet har i samband med detta tagit tillfället i akt och listat de tio bästa platserna i världen för att uppleva just ljuset och utsett Aurora Sky Station i Abisko i svenska Lappland till världens bästa plats att uppleva norrsken på. Mer eller mindre aktiva norrsken kan ses här nästan varje kväll från oktober till slutet av mars.

Norrsken Aurora Sky_Station_Peter Rosen_700Norrsken vid Aurora Sky Station. Foto: Peter Rosén via STF.

Många svenskar och världsmedborgare åker till norra delen av Sverige bara för att få uppleva norrsken. Norrsken, aurora borealis, är ett ljusfenomen som bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning. Man beskådar grönt, blått eller rödviolett sken på himlen som upplevs som oerhört vackert och lite mystiskt. Bäst chanser att se norrsken är nattetid under vinterhalvåret.

Aurora Sky Station, som ligger ca 10 mil väster om Kiruna, ligger på toppen av berget Nuolja, 900 meter över havet. Här finns inget ljus eller ljud som stör. Det är långt ifrån mer eller mindre allt och bergen runtikring ser till att hålla himlen relativt molnfri. På berget Nuolja kan du ta linbanan upp på kalfjället (ca 20 minuter) och njuta av utsikten över Abisko Nationalpark. På sommarhalvåret kan du uppleva ett annat unikt ljus för norra Sverige, nämligen midnattssolen. Dagarna tar aldrig slut och solen går aldrig ner över horisonten. Sommarnatten är lika ljus som dagen och det är svårt att gå att lägga sig.

Norrsken Aurora Sky Station_Peter Rosen_700Kan du tänka dig att det är natt på denna bild? Grupp i midnattsolen uppe på Aurora Sky Station, Abisko. Foto: Peter Rosén.

En nyhet för sommaren 2015 är Midnattssolspaketet som innebär att du kan kombinera några av de bästa sommarupplevelserna som Abisko har att erbjuda – vandring, midnattssol, linbana samt en tvårättersmiddag i den White Guide-certifierade restaurangen på Aurora Sky Station.

Norrsken Fjäll_Gösta Fries_Abisko_700Mäktiga fjäll vid Abisko. Foto: Gösta Fries.

Läs mer om hur du tar dig hit och annat kring Abisko Fjällstation på Svenska Turistföreningens hemsida. Du kan smygtitta på himlen vid Aurora Sky Station via deras live-kamera om inte annat.

Appropå ljus, den finländska LED-lysrörstillverkaren Valtavalo har gjort en kort film som belyser ljusets många betydelser för människan. I filmen ser vi bland annat norrsken.

Lyx.se tycker om hur filmen belyser hur ljus är delaktigt i vårt vardagliga liv och vilket fantastiskt naturfenomen ljus kan vara.

Ljuset – som även kallats källan till allt liv – är något som vi ofta tar för givet. På morgonen går solen upp och på kvällen när det börjar skymma får vi det ljust igen genom att tända lampor. Det är sällan som vi faktiskt reflekterar över på hur många sätt ljuset är delaktigt i vår vardag och i hur många olika former det uppträder i vårt liv – Markku Laatikainen, VD Valtavalos.