En weekend långt ovan polarcirkeln. Bo i igloo.

För övriga befolkningen i världen är det enormt exotiskt att komma till Sverige under vintern och besöka Ishotellet i Jukkasjärvi i vårt nordligaste landskap Lappland, men för oss svenskar är detta vid det här laget ingen nyhet och det är många av oss som har hunnit med att besöka dem sedan de öppnade för över 20 år sedan.

Nästa weekend get-away denna vinter borde istället bokas till vår granne österut. I norra Finland, närmare bestämt i byn Saariselkä, ligger hotellet Kakslauttanen där du kan bo i en igloo. Då tänker du kanske på en relativt liten boning som är kall, obekväm och placerad på ett öppet islandskap. Inte här inte. Hos Kakslauttanen bor du som i vackra iglooliknande glaskupor där du kan se upp mot den klara krispiga vinterhimlen dygnet runt. Befinner man sig ca 25 mil norr om polcirkeln måste det vara en av de bästa ställena att beskåda ett av världens allra mest fascinerande himlafenomen – norrsken. Och du behöver inte ens lämna sängen…

Din glasigloo ligger mitt i skogen, bredvid de andra utspridda mellan träden, som glasbubblor i den vita snön. Glaset i varje liten byggnad är gjort av speciellt thermoglas som gör att din igloo hålls varm och fri från imma och frost, även när temperaturen droppar ner mot -30 grader Celsius. Här sover du i lyxiga  sängar och har toalett på rummet.

Vill du så kan du så klart få bo i en traditionell igloo gjord av is – stoppa ner dig själv i en dunsovsäck och somna in till stearinljusets fladdrande ljus på snöväggarna. Här inne ligger temperaturen på -3 till -6 grader Celsius. Du kan låna ullsockor och mössa i receptionen.

För att ta sig till iglooland flyger du till Ivalo och sedan får du ta en buss i ca 30 minuter. Har du ändå tagit dig så långt upp i tomteland borde man även besöka tomtens verkstad. Dessutom kan du under vistelsen köra isgokart, snöskoter, åka skidor, ren- eller hundspann, fiska, prova på isskulptering, bada rökbastu, rulla dig i snön och ha det allmänt friskt och skönt i denna exceptionella natur. En annan annorlunda attraktion är att besöka Sampo, den enda isbrytare i världen som är öppen för turister.

Trots att jag föredrar värme, vajande palmer och tropisk värme, är ovan weekendpaket med listan på aktiviteter enligt min åsikt en exceptionellt exotisk upplevelse.

Inte långt från hotellet ligger Enare träsk, som är en helig plats för samerna. Mitt i sjön ligger ön Leviä Petäjä som är en fiske- och naturort där du bor under ganska enkla förhållanden i timmerstugor. Här är du helt omgiven av vildmark och det enkla är helt enkelt det lyxiga. Det är utedass som gäller samt matlagning över öppen eld. Passa på att uppleva vildmarken på riktigt. Ett skönt avbrott från vår uppkopplade vardag.

Många gånger när man åker till ett land är det roligt att kombinera resan med att även besöka landets huvudstad för en shoppingtur och lite kulturpåfyllning, men i detta fall känns det som att ta i lite väl. Kakslauttanen ligger verkligen på helt andra sidan landet från Helsingfors sett. Det blir en omständig och väldigt långväga shoppingtur i detta fall och bör lämnas till nästa weekend trip.