Tage Andersen – inredning och botaniska konstverk i Köpenhamn

Planerar ni att besöka Köpenhamn i år så kan vi tipsa om en liten dansk juvel, bara några meter från Kungens Nytorv. Där Ströget leder mot sitt slut finns Tage Andersen, en botanisk oas som få känner till. Den kan beskrivas som en blomsterbutik, galleri samt inspirationskälla för alla som gillar blommor, växter och inredning.

Tage shop front

I butiken spatserar en fasan omkring, som bott där i 18 år och är en lika självklar del av butiken som den lugna, vackra klassiska musiken och de konstnärliga underverken.

Den snirkliga trappan sträcker sig mot andra våningen där det knyts buketter och skapas konstverk, som sedan skickas till kunder över hela världen.

Tage birdFasanen har bott i butiken i 18 år.

Monz som lever och jobbar med Tage, är tydlig med att förklara att deras etos är så långt ifrån lyx och skryt som man kan komma, och jag förstår precis vad han menar. Det märks att inredningen och konstverken kommer direkt från hjärtat och att det inte handlar om att skapa lyxiga produkter till rika människor, utan till en kundkrets som uppskattar konstverk från naturens egna källor, gjorda av annorlunda material.

Tage MonzMonz låter rosor flyta i ett bad täckt av mossa.

Tage Andersen Lyx

Tage innegård sizePå bakgården kan man ta en paus från allt Köpenhamn har att erbjuda och beskåda Tage Andersens konstinstallationer.

“Tage har inte gått på någon designskola och är inte stöpt i någon annans form, utan har sin helt egna stil. Långt före ”industry chic” blev trendigt, använde sig Tage Andersen av rostigt stål. Han ser möjligheter i olika material, där gamla torra grenar kan bli till en kruka och lampfoten som är gjord av växten lammöron har länge varit en favorit bland våra kunder” förklarar Monz.

 Tage naturvas

Kruka gjord av naturens egna material och den populära lampfoten täckt av växten lammöron.

Tage stilleben

Stilleben där rost står sig vackert mot en blomma samt ett äpple, där kvisten fått sitta kvar.

Tage liljor

Gardinen till vänster har små grenar som skapar naturens egna mönster. 

Tage ljusstakar

Tage rosa

Tage Andersen skickar konst och buketter till kunder över hela världen.

Hans konst har skapat stort gensvar i Sverige och för 6 år sedan köpte Tage Andersen Gunillaberg Säteri i Bottnaryd utanför Jönköping, som numera är öppet för allmänheten på somrarna. Monz berättar att de även här låter naturen lägga grunden för konstverken. “Det handlar inte alltid om att se attraktivt ut i konventionellt mening, och vi vill inte att det skall se sterilt ut som på en golfbana”.

I den karga småländska skogen (odlingszon 5) har de planterar tusentals liljor i skogen, som blommar i augusti och skapar fantastisk konst gentemot de vackra träden. De anordnar även baletter och konserter i den vackra trädgården.

Tage bok

Gunillaberg utanför Jönköping är Tage Andersens andra hem och även här kan man beskåda han konst.

Tage Andersens galleri och butik hittar ni på Ny Adelgade 12 i Köpenhamn och på hans hemsida kan man läsa mer om Gunillaberg samt andra konstprojekt.

Text och bild av Linnéa Woolfson

Sorry, the comment form is closed at this time.