Categories
Barn Kultur

Mumin på Junibacken – finskt svårmod inspirerar svenska barn till lek

I dagarna öppnade Junibacken i Stockholm en långvarig utställning för barn, då Mumintrollen gjorde entré i denna byggnad fylld av sagor, fantasi och lek. Lyx.se lyssnade till Sophia Jansson, brorsdotter till Mumins skapare Tove Jansson, som berättade om samarbetet.

I och med att Mumin fyller 70 år under år 2015 anordnas flera evenemang, utställningar och kampanjer. En av de mest betydande är utställningen Mumin på Junibacken, ute på Djurgården i Stockholm, som kommer att visas under cirka två år – både själva utställningen och en specialskriven teateruppsättning. Junibacken med sina ca 450 000 årliga besökare kommer att bidra till att stärka Mumins närvaro på den svenska marknaden, och temat Mumin på Junibacken handlar om att ge liv åt Tove Janssons böcker.

Mumin på Junibacken

I den nyuppbyggda Mumindalen kan du nu hälsa på i Muminhuset, betrakta stjärnhimlen i observatoriet, åka rutschkana nedför ett omkullvält träd, åka karusell, fiska, steka plättar, gömma dig i en snäcka, akta dig för Hattifnattarna i mörka gången och träffa flera av dalens invånare – Mumintrollet, Lilla My, Snusmumriken och andra älskade figurer skapade av Tove Jansson.

Mumin på Junibacken

Mumin på Junibacken är utformad av scenograferna Ola Hultén, Pelle Magnestam och Håkan Sanchis.

Mumin på Junibacken

Dockteaterföreställningen ”Hur gick det sen?”, som bygger på Tove Janssons klassiska verk från 1952 med samma namn, framförs dagligen på teatern och är regisserad av Mikael Kallin. Dockmakare och dockkoreograf är Andreas Braula.

Den som läser, och blir läst för, mår bättre som människa – kreatörerna av föreställningen ”Hur gick det sen?” på Junibacken

Mumin på Junibacken

Föreställning sker med hjälp av handgjorda dockor som konstruerats från ett japanskt sätt att bygga dockor. Dockorna byggs i delar och tar lång tid att färdigställa. Efter några månaders arbete kommer ögonen på allra sist och då blir dockan levande på ett annat sätt, berättar skaparen av dockorna.

Då brukar jag stänga av radion, när jag ska måla dit ögonen och då är det som att dockorna tittar på mig.

Apropå boken ”Hur gick det sen?” så läser Tove Jansson boken i sin helhet på finsksvenska media-siten Yle.fi, som är en sann skatt om man vill höra denna fantastiska författare läsa delar av och hela böcker som hon själv skapat. Underbart att kunna lyssna till Tove själv då hon berättar om sina vita troll. Här finner du även ”Trollvinter” i sin helhet.

Sophia Jansson Mumin på Junibacken

Sophia Jansson är brorsdotter till författaren Tove Jansson och är högst delaktig i hur Tove Janssons verk förvaltas. Steg för steg har hon godkänt produktionen Mumin på Junibacken och egentligen inte haft några större invändningar under vägen.

Jag försöker komma ihåg vad Tove sa och förvalta hennes idéer, tankar och verk – Sophia Jansson, brorsdotter till Mumins skapare Tove Jansson

Sophia berättar om Muminböckerna och hur vi svenskar ofta upplever Muminberättelserna som smått dystra, men menar att ”Har man inte varit ledsen någon gång så kan man heller inte bli glad. Inget ljus utan mörker.”

Finländare och svenskar ser annorlunda på mörker och vemod – Sophia Jansson

Mumin har under jubileumsåret haft en insamling till förmån för Unicef. Summan på hela 7 700 000 kronor har bland annat samlats in via samarbetet med Arabia och dess muggar med Muminmotiv. Det nya samarbetet som nu lanserats innebär insamling till stiftelsen Håll Sverige Rent och det är inte av en slump. Tove Jansson och hennes bror Lasse gjorde planscher för Håll Sverige Rent i deras kampanj ”Rädda Östersjön” under 70-talet och dessa används nu som motiv i nya samarbetet.

Mumin på Junibacken Moomin Håll Sverige Rent 2015

Det ser vi bland annat på två nya Muminmuggar från Arabia, där 15 kr för varje såld mugg går till Håll Sverige Rent. Muggarna är endast tillgängliga på den svenska marknaden. Den första muggen bygger på temat om nedskräpning i våra hav.

Mumin på Junibacken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *