Egen vinkällare i Gamla Stan – låt drömmen bli sann

Att äga en egen vinkällare i Gamla stan är få förunnat men nu finns stadsdelens möjligen vackraste källarsal ute till försäljning. Med gott om plats för både trevligt sällskap och förvaring av ädla drycker är denna vinkällare som gjord för att uppfylla dina vildaste drömmar.

Madeleine Norling som förmedlar källarsalen menar att vinkällaren är något alldeles unikt, som man kanske bara får en chans i livet att komma över, och vi är böjda att tro henne. Madeleine om någon har sett mycket under sina 20 år som både boende och yrkesverksam i Gamla stan. Vinkällaren själv ligger på Järntorget 85 och går under namnet Isaksalen; den härstammar från 1400-talet och en av väggarna är kanske en rest från den gamla stadsmuren. Och inte minst så har den besjungits av Bellman.

dörrare-vinkällare-madeleine-norling-järntorget-gamla-stan-lyx-intext

Dörrarna in till vinkällaren som bara väntar på att fyllas

En av de mest kända av Fredmans epistlar, no. 23 “Ach du min moder!” skildrar nämligen den grave alkoholistens morgon utanför Krogen Krypin på Järntorget, då för tiden så var krogarna nere i källare. Olycklig ligger han utanför den gamla Riksbanken snett mittemot men när krogens dörrar så småningom öppnas skiftar stämningen…”Hurra Courage! Lustigt Bagage! Friskt i flaskan, hej!”

Numera har vinkällare Isaksalen några av Stockholms bästa restauranger och krogar runt hörnet eller alldeles i närheten, bland annat Cultur, Den Gyldene Freden, Frantzén/Lindeberg och Bistro Ruby. Själv hyser den numera inga vilda sällskap men skulle lämpa sig så väl för fester som för lugna vinaftnar.

lyx_källarsal_vinkällare_norling_järntorget_gamla_stan

Från banken t.h. ska Bellman ha legat och blickat mot porten till Isaksalen

vinkällare_källarsal_gamla_stan_madeleine_norling_intext

Isaksalen med sina medeltida valv

Vinkällare Isaksalen har som sagt en rik historia och vem vet vad de gamla väggarna skulle kunna berätta om de kunde tala; ägarlängden går tillbaka från 1453 men fastigheten i sig är troligtvis äldre och ännu äldre är den brunn som också hör till fastigheten.  Med sina medeltida kryssvalv och pelare är salen en dröm för oss som fascineras av svunna tider. Här finns det en möjlighet att vårt lands mest kända trubadur har tagit sig ett glas eller två, och vem vet vem mer som kan ha rört sig i salen. Säkert är att här finns gott om plats för framtida stunder tillsammans med ädla drycker och gott sällskap.

Vill du göra ditt eget avtryck på salens historia, besök Norling & Partners webbsida så får du veta mer.