ardbeg haar

Ardbeg Haar – in i havets och aromernas dimma

Ardbeg Haar skapar skotskt dimma från en single malt. Hos Ardbeg Embassy, som ligger på Västerlånggatan i Gamla Stan, har dimman dragit in i form av en nymodighet för att kunna lära känna dryckens speciella aromer på ett annorlunda sätt.

ardbeg haar_Ardbeg Embassy_gamla stanArdbeg Embassy i Gamla Stan i Stockholm.

200 år av skotsk historia

Ardbeg, som grundades 1815, presenterar sig stolt som “The ultimate Islay Malt Whisky och anses som den rökigaste och mest komplexa av alla Islay whiskys. Trots sin rökighet, är Ardbeg känd för sin goda sötma, ett fenomen som har blivit känt som ” the peaty paradox’”. Idag är Ardbeg väl etablerad som en kult-malt, med en passionerad skara följande.

ardbeg haar_Ardbeg_whisky_distilleriArdbeg destilleri

Till historien hör att ön Islay, där Ardbeg single malt whisky alltså tillverkas, ofta besöks av en tjock och rökig dimma som sveper in från havet. Denna upplevelse har Ardbeg nu fångat i en maskin som lyckas omvandla den flytande drycken till ett moln av aromer att insupa.

Ett moln av Ardbeg

Whiskyn Ardbeg Haar har fått sitt namn från det skotska ordet “haar” – en kall dimma som kommer in utan varning, och omsluter Ardbegs destilleri där det klänger sig fast längst den östra kustlinjen.

Historiskt har öns karismatiska mjuka vatten och jordiga torv alltid påverkat Ardbegs rökiga malt whisky. I dag hjälper innovation och vetenskap destilleriet att återskapa effekterna av den skotska dimman och framhäva Ardbegs själ.

ardbeg haar

Haar-maskinen fungerar så att Ardbeg whiskyn hälls in i karaffen där den förvandlas till mikroskopiska droppar. Dessa bildar således ett moln som sakta böljar ut ur karaffen och samlas upp i ett glas. Whiskyentusiaster kan sedan ”dricka” dimman genom ett sugrör och uppleva de rena smakerna av Ardbeg.

På Islay är dimman som sveper in från havet lika familjär för öns invånare, som det mjuka vattnet och den värdefulla torven, vilka har stor inverkan på vår whisky. – Dr. Bill Lumsden, Director of Distilling and Whisky Creation

Destillerichefen tror vidare att denna provningsritual har snärjt essensen av dimmans svårfångade karaktärsdrag.

Tradition möter ny teknik

Tekniken bakom Ardbeg Haar skapades av professor David Edwards, en uppfinnare som undervisar vid Harvard University. Han kombinerar konst och vetenskap i sitt arbete på Le Laboratoire i Paris, ett så kallat nutida konst- och designcenter.

Dimmolnet som Ardbeg Haar skapar ger aromer, smaker och texturer av Ardbeg, till noviser och konnässörer, på ett nytt och kul sätt.