Ardbeg – världens första whisky att mogna i rymden

1957 lämnade Sputnik 2 vår planet med hunden Lajka som var den första levande varelsen att besöka yttre rymden. 1969 var det dags för rymdfärjan Apollo 11 att pröva sin lycka. Tre dagar efter uppskjutning höll en hel värld andan när Neil Armstrong tog sina första steg på månen. 2011 sköts en behållare med Ardbeg whisky ut ur vår atmosfär och lade sig i omloppsbana kring jorden för att färdas tre år i total tyngdlöshet, i en hastighet av 27 725 km/h. 2014 återvände den.

Förra året kom den av många efterlängtade Ardbeg whiskyn tillbaka till jorden. I april 2015 befann sig en av dessa behållare i Sverige för en blixtvisit och vi fick en inblick i Ardbegs innovativa utveckling av whisky. Ardbeg whisky började destilleras på den lilla skotska ön Islay år 1815. Fortfarande, 200 år senare, tar singelmalten sin inspiration från öns forntida torvområden, dess mjuka vatten och okuvliga karaktär. Ardbeg är känd som den mest torvrika, rökigaste och mest komplexa av alla Islay whiskys.

Ardbeg_Byrony MacIntyreByrony MacIntyre berättar om Ardbeg och rymdwhiskyn.

Det är första gången som man studerat gravitationens effekt på whiskyns mognadsprocess. Hur har den påverkats av att färdas i rymden? Har den utvecklats snabbare eller långsammare?

Detta är ett litet steg för människan, men ett stort steg för whisky. Teamet hoppas kunna avslöja hur smaker utvecklas i olika gravitationsförhållanden – iakttagelser som skulle kunna revolutionera hela whiskyprocessen. Vi vill belysa vikten och effekten av tyngdkraften på mognadsprocessen, men vem vet vad det kan leda till i förlängningen? Det finns oändliga möjligheter i det okända – Dr. Bill Lumsden, kemist och ledande innovatör

Ardbegs hemsida kan du se vart rymdwhiskybehållarna befinner sig just nu. Vid ett exklusivt event fick Lyx.se tillfälle att se en av de speciella rymdkapslar med whisky vid en utställning där även vår egen svenska astronaut Christer Fuglesang berättade om hur det är att färdas och leva i rymden.

Christer Fuglesang_foto Michaela HemgrenChrister Fuglesang, astronaut –  docent i partikelfysik och den första svenska rymdfararen.

Christer poängterade bland annat att vätskor och gaser uppför sig annorlunda i rymden än vad de gör på jorden. Generellt sett åldras saker och ting snabbare i rymden.

Ardbeg_kapsel_3

Hur smakar då en whisky som befunnits i tyngdlöshet under tre års tid? Och vad händer med whiskyn nu?

Forskning och nytt smakspektrum

Whiskybehållarna sändes till den internationella rymdstationen ISS den 30 oktober 2011 och offentliggjordes på Edinburghs International Science Festival. Kvar på jorden fanns whisky ur samma ”batch” som sedan kan jämföras med whiskyn som mognat i rymden för att dokumentera skillnader i utveckling. Efter att Ardbeg-behållaren landade i Kazakstan den 12 september 2014 återförenades bägge proverna i ett laboratorium i Houston, Texas i USA för att undersöka samspelet mellan molekylerna och förkolnad ek. Skillnaderna som uppstår mellan whisky som mognat på jorden respektive rymden har dokumenterats och forskningsresultatet ska presenteras under 2015 när alla tester är klara. Genom detta gravitationsexperiment kan vi samla kunskap som torde bidra till att Ardbeg hittar nya byggstenar i sitt smakspektrum. Kunskapen kommer även att kunna tillämpas inom områden för mat och parfym.

Ardbeg_space_kapsel_closeup

Dr. Bill Lumsden, Ardbegs direktör för destillering och whiskymakeri, leder forskningen tillsammans med rymdforskningsföretaget NanoRacks LLC.

“Ardbeg är en av de mest eftertraktade whiskysorterna i världen och är känt för att våga ta risker i utvecklingen, så det är passande att Ardbeg är det första destilleriet någonsin i rymden. Vi är nu nära slutet och nära att hitta svaret på något tidigare okänt och det är verkligen spännande”, säger Dr. Bill Lumsden.

Efter att forskningsresultatet presenterats för världen kommer Ardbegs rymdwhisky att auktioneras ut. Håll ögonen (och läckergommen) öppna!

Ardbeg_whisky_Stockholm

Sorry, the comment form is closed at this time.