Hibiskus – nya trenden i glaset och i maten

Jag var nyligen bjuden på en gourmetmiddag av en franskt juvelerare, där varje drink, kanapé, och bordsdukningen hade matchats och planerats till perfektion.

Där fanns ett återkommande liten detalj i både champagneglaset och på snittbrickan som jag inte hade sett innan och som jag tänkte tipsa om. Den ätbara Hibiskusblomman – som passar perfekt till nyårsaftons soaréer.

Jag smög in i köket på middagen för att få veta mer och fick tips om att blomman är perfekt att använd i mousserade drycker (både med och utan alkohol). Bubblorna ser fantastiska ut runt den ljusrosa växten och den svaga hallon- och rabarbersmaken varken förstör eller dominerar smaken på fin champagne (bra att veta inför nyårsafton).

Blomman passar också perfekt i sallader samt som garnityr på efterrätter och kanapéer.

Här kommer några receptförslag.

Hibiskus Chevre

Serverar 10

ca 200g mjuk getost

gräslök

svartpeppar

Häll av vätskan och försiktigt placera små handrullade getostbollar inuti hibiskusblomman. Lägg ett strå gräsläk mellan blommans blad och avsulta med mald svartpeppar.

Hibuskus champagne size

Hibiskus Champagne

2 tsk rosvatten

1 msk hibiskussirap

mynta

champagne

Gnid insidan av champagneglaset med myntans blad.

Placera hibiskusblomman i botten av champagneglaset i upprätt position. Lägg till rosvatten och lite av myntan. Avsluta med att hälla på champagne.hibiscus champagne

Hibiskus Crostini

10 hibiskusblommor i sirap

1 liten rund brieost

20-24 baguettskivor (skurna diagonalt)

1 dl skivad mandel (använd resterna från glöggen).

Färsk timjan eller gräsläg som garnityr

Värm upp ugnen till 220 grader. Dela hibiskusblomman i två delar. Skär brieosten i tunna skivor – något mindre än baguetten. Lägg mandeln över brieskivorna och placera i ugnsfast form eller på bakplåtspapper i ca 4-6minuter, tills brieosten är mjuk och brödet har fått färg. Garnera med den skurna hibiskusblomman och sprinkla över hackade örter. Servera på en gang.

Hibiskus crostini size

Hibiskusblomma all three size

Wine coolern av is, kommer från Cool Stuff och kan användas både som lykta samt till att kyla din favoritflaska.