Categories
Inredning Mat & Restauranger

Nyårsdukning 2014 – inspiration och tips

Till nyår är det fest och vi vill fira in det nya året med stil. Du vill säkert klä upp dig, känna dig festlig, umgås med vänner och till nyårssupén uppskattar man att få sätta sig vid ett vackert dukat bord. Lyx.se har tittat på en del olika teman och visar här ett axplock av vad som kan inspirera din nyårsdukning.

Klassiskt porslin i trendig nyårsdukning

I över 50 års tid har Royal Copenhagen låtit ett par kända danskar varje år duka upp olika jul- och vinterinspirerade bord i deras flagshipstore i Köpenhamn och detta passar väldigt bra inför nyårsfestligheterna. Bordet är stylat av danske Hollywood-ikonen Ole Henriksen och innehåller porslinsservisen Musselmalet. Duka på en mörk bordskiva för kontrast och matcha med höga enkla vinglas, eleganta tygservetter i mörkblått, svarta stearinljus och underlägg, silverbestick, silverljusstakar och andra silverdetaljer samt en stor dekorationspjäs i mitten av bordet gjort på silversprayade kvistar, kottar och blomsterarrangemang.

Jag har alltid önskat mig att få duka ett bord för Royal Copehagen. När jag bodde i Köpenhamn var det en stående tradition att se julborden i december och jag känner mig hedrad att äntligen få duka ett av de berömda borden. Jag älskar servisen Musselmalet, så för mig är det årets julklapp att få duka i Danmark med detta ikoniskt vackra porslin. Och så använder vi ju också den vackra servisen Musselmalet Mega varje dag hemma i Beverly Hills, eftersom den för oss representerar det allra bästa av dansk design. Samtidigt är jag ju ambassadör för julfrimärkesfonden och det glädjer mig mycket att få vara med och belysa deras sak”, säger Ole Henriksen.

Med en nästan dekadent elegans pryds matbordet och matsalens fönster med imponerande blomsteruppsättningar.

Royal Copenhagen 2014Dukning och styling Ole Henriksen för Royal Copenhagen 2014.

Nyårsdukning i silver & rosa, skapat av gröna fingrar

Här dukas bordet i silver och puderrosa med inslag av grönt. Hos Blomsterlandet hittar du inte bara växter till din nyårsdukning utan även pynt, dekorationer, servetter och porslin vilket man kanske inte alltid tänker på när man hör företagets namn.

Nyårsdukning_Blomsterlandet_Rosa & Silver Lågt avlångt fat planterat med hyacinter och echeveria dekorerat med pärlor och sten.

Mässing med Indiska influenser

På detta bord blandas mässing, guld och svart på en vit bas. De svarta ljusstakarna och assietterna samt trädetaljerna tillsammans med mässingsstakarna är det som sticker ut och skapar stämning. För att återskapa denna känsla hemma hos dig gör du lättast i att gå till Indiska för både inspiration och inköp.

Indiska_Dukning_700       Tre mässingsskålar på avlång bricka 249 kr, ljusstake Ansha 129 kr, Goldie servingsbestick 199 kr, Goldie duk 150×250 cm 399 kr, Hiami runda svarta värmeljushållare 79-99 kr, Imperial ljusstake i mässing 499 kr, ljusstake för fyra ljus 199 kr, Paisley vit tallrik 129 kr, Rose Pillar svart blockljushållare 79 kr, Star hänge 39kr, Tall vinglas 79 kr och Zuma tea light 79kr.

Indiska_dukning_get the look

Get the Look – allt från Indiska. 

Djur & natur

Här använder man det råa träbordet som grund med ett enkelt vitt porslin där piffet ligger i guldglitter, dekorativa fjädrar, tygservetter, mossa, blågröna julgranskulor i miniformat samt söta små fåglar. Fint att låta sodaflaskorna vara placeringskort – knyt ett snöre runt flaskan och sätt i en fjäder samt en namnlapp.

ICA dukning_fjädrar_liggande_700Kakfat med kupa 149 kr, vinglas Sonja 4-pack 89 kr, allglas Sonja 4-pack 69 kr, transparant ljusslinga 59 kr, skål Biju i vit stengods 35 kr, tygservett Saga i eko bomull 4-pack 89 kr, mattallrik Ida 40 kr och assiett Ida 30 kr. Allt från ICA.

ICA dukning_fjädrar och detaljer_700

Vinterland

Matteus porslin passar in på vilket bord som helst. Det är upp till dig att välja din favoritfärg och skapa en look som passar ditt hem. Matteus porslin är handgjort i Portugal och finns i en rad olika färger som varierar för säsong, medan vissa basfärger alltid finns där. Olika kollektioner innehåller detaljer som blir utmärkande – Butterfly collection dekoreras med fjärilar, Mateus Lace Collection dekoreras med sirliga mönster som för tankarna till spets och Sahara Collection är inspirerad av stjärnkocken Marcus Samuelssons liv medan Basic Collection är just baskollektionen med enkla tallrikar i olika färger samt vissa, vid det här laget, välkända kurvor.

Mateus Vinter_700En vit bas från Mateus med en grå sopptallrik, kraftiga vinglas, nätta linneservetter samt en enkel detalj i form av säsongens växt. Matporslin (vit Platter och grå Oyster Bowl) från Matteus Basic Collection med dekorativa porslinsfiguriner på bordet.

Mateus_candlesticks_700Ljusstakar i porslin från Mateus. Mixa vitt med metalliska färger och var noga med att köpa stearinljus av god kvalitet så att de brinner fint. 

Inspiration från svenska flaggan

En rolig nyhet är att Gustavsbergs porslinsfabrik i början på december lanserade en ny servis i vitt och azurblått som heter Signum och som designats av inga mindre än prins Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg. På uppdrag av Erik Lallerstedt har servicen tagits fram med anledning av Kung Carl Gustafs 40-års jubileum på tronen. Formgivarduon Bernadotte & Kylberg har tidigare designat servisen Svenska djur för Gustavsberg.

Signum_Lallerstedt

Eriks önskemål var att ta fram ett speciellt porslin till en för Erik mycket speciell och passande rätt för ändamålet, nämligen den rätt som Erik improviserade fram vid ett spontanbesök av kungaparet på Eriks Gondolen på 80-talet – ”Lax Carl XVI Gustaf” bestående av laxfilé, pilgrimsmusslor och ostronskivling i äppel- och currysås.

Signum_Lax Carl XVI Gustav

Såsen är vackert gul och undertallriken blå, vilket gör att den upplagda rätten får den svenska flaggans färger – gult och blått.

Det svenska temat blev vårt ledmotiv i designarbetet – Oscar Kylberg, Bernadotte & Kylberg

Med andra ord både ett porslin och en rätt som passar en svensk nyårssupé.

Bjud dina vänner på Lax Carl XVI Gustaf

Ingredienser:

 • 650 g laxfilé, skuren i 16 kuber utan skinn
 • 4 pilgrimsmusslor
 • 4 kokta potatisar
 • 100 g ostronskivling eller trumpetsvamp, strimlad
 • 100 g svartrot, kokt och skuren i slantar
 • 100 g zucchini, skuren i tärningar
 • 1 röd, 1 gul och 1 grön paprika som skalas och skärs i trekanter
 • salt och vitpeppar
 • 2 msk finhackad schalottenlök
 • 3 dl lätt-crème fraîche
 • 1-2 tsk curry
 • 3 tsk smör
 • 5 dl vitt vin
 • 1 msk koncentrerad äppeljuice
 • salt och vitpeppar olja

Gör så här:

 1. Halstra laxkuberna runt om, salta och peppra. Dra av plattan.
 2. Gör såsen: Fräs curry i smör. Tillsätt schalottenlök, crème fraîche, äppeljuice och vin. Låt sjuda lite, smaka av och salta och peppra. Balansera ev smaken med äppeljuice och/eller vin.
 3. Stek svamp. Tillsätt svartrot, zucchini och till sist paprikorna.
 4. Precis innan upplägg halstrar ni pilgrimsmusslorna.

Upplägg: Bottna tallrikarna med kokt skivad potatis. Över det lägger du övriga grönsaker och sedan lax och pilgrimsmussla. Såsen hälls runt laxen. Garnera ev med lite citronmeliss.

Tips för din nyårsdukning

 • Använd färska blommor och växter – det ger bordet liv. Tänk på att ett lågt blomsterarrangemang gör det enklare för alla vid bordet att kunna ha ögonkontakt och prata med varandra.
 • Gör personliga placeringskort, gärna som representerar dig och din familj. Exempel är att skriva på ett vackert blad, en julgranskula, på gästernas glas, egenplockade stenar, drivved, handgjort papper, små boxar etc
 • Ge en extra tanke kring placeringen av dina gäster kring bordet. Vem passar bäst ihop med vem? Kan göra all skillnad för en trevlig middagsstund.
 • Många firar tolvslaget utomhus eller vid fönstret så varför inte dekorera även denna plats? Använd ljuslyktor och häng upp dekorationer i fönster och träd.
 • Använd levande ljus, speciellt så här under mörkare månader, och köp ljus av hög kvalitet så brinner de vackrare och längre.
 • Riktiga tygservetter är trevligare än papper. Och återanvändbara! Lär dig gärna en vacker servettvikning som är ett enkelt sätt att få bordet att kännas mer genomtänkt.
 • Glöm inte badrummet! En liten dekoration, nya handdukar och ett doftljus är trevligt för dina gäster.
 • Välkomna gästerna med en rad marschaller som lyser upp gästernas väg till dörren.

Lycka till med din nyårsdukning! Och Gott Nytt År.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *