Michaela Forni & Lin Kowalska startar GiveSom – Social Media Charity

Varje adventssöndag uppmärksammar Lyx.se olika välgörenhetsinitiativ, vilka vi tycker bidrar till “true Christmas spirit”. Denna vecka står GiveSom, en “social media charity” på tur.

Lyx är att kunna ge till andra. Och lätt ska det vara. Storbloggerskan Michaela Forni, som också är chefsredaktör på Devote.se, har tillsammans med Lin Kowalska startat GiveSom vars syfte är att göra det enklare för unga att skänka pengar till välgörenhet via en digital tjänst och har som slogan “Social Media Charity” – lät att göra, lätt att sprida, lätt att gilla.

Givesom’s koncept bygger på att man månadsvis skänker en liten summa pengar, mellan 25-45 kronor, men att man också bidrar genom att sprida budskapet i sitt sociala nätverk så att fler kan göra samma sak.

Jag tror att alla vill vara delaktiga i välgörenhet på något sätt, men många tycker att det är lite för komplicerat, säger Lin Kowalska, en av grundarna till Givesom.

Många bäckar små…

Duon berättar vidare att de önskar att många ska bidra med en mindre summa pengar, vilka sedan fördelas på flera välgörenhetsorganisationer som de flesta känner till. Vanligtvis måste man nästan alltid bestämma sig för en organisation åt gången när man vill bidra till välgörenhet. Via Givesom behöver inte välja en av dem att skänka till, istället berättar man vilket eller vilka ändamål man vill att pengarna ska gå till. Pengarna fördelas sedan på organisationerna inom de aktuella kategorierna man valt – SOS Barnbyar, Rädda Barnen, Greenpeace, Salvation Army, Action Aid etc.

Givesom känns rätt i tiden och vi vill att fler människor ska kunna bli hjältar och känna sig som en del av en gemenskap när man skänker pengar. Det är det som är Givesom, säger Michaela Forni.

Delar av redaktionen på Lyx.se bidrar varje månad  – superenkelt – och det känns dessutom fint när man vet att det går till bra ändamål samt att få en bekräftelse där det stå att man är en “hjälte”. Prova du med!

GiveSom_hero