Aktion Julklappen – bli en julklappshjälte

Varje adventssöndag uppmärksammar Lyx.se olika välgörenhetsinitiativ, vilka vi tycker bidrar till “true Christmas spirit”. Först ut är Aktion Julklappen, som genomförs av Läkarmissionen varje år. Projektet går ut på att julklappshjältar runt om i Sverige slår in julklappar till utsatta barn i länder i östra Europa, tillsammans med en personlig hälsning. Vi deltar – gör du?

Aktion Julklappen arrangeras 2014 för 18 året i rad och har blivit ett mycket populärt och viktigt inslag för barn, skolor och föreningar runt om över hela Sverige. Det är på grund av detta engagemang som Läkarmissionen varje år kan dela ut omkring 30 000 julklappar till barn på barnhem, sjukhus och i fattiga familjer i Rumänien, Ukraina och Moldavien samt i år även i Georgien.

När man inte har så mycket kan även små saker som block och färgkritor betyda mycket. Julklapparna förändrar inte livssituationen för de barn som får dem men överraskningen ger ofta stor glädje, säger Johanna Kratz, informatör på Läkarmissionen och projektledare för Aktion Julklappen.

Även om man inte hinner vara med i år så finns chans att delta nästa år istället. En god idé är att boka in det redan nu. Julklapparna innehåller samma sak varje år och ska alla innehålla samma sak för att det ska blir rättvist för alla barn.

Innehåll_Aktion Julklappen

I färgglatt julpapper slår man in 1 blyertspenna, 1 pennvässare, 1 suddgummi, 1 skrivhäfte, 1 ritblock, 1 ask färgkritor, 1 tvål, 1 tandborste, 1 tub tandkräm, 1 tablettask samt ett julkort med en personlig hälsning på engelska.

I början av december börjar den stora julklappsutdelningen med en resa till barnen på Children Care Center i Ukraina. Resan och utdelningen går sedan vidare till fler familjer och center i Ukraina och även de andra länderna.

Klassfoto. Aktion Julklappen i Rumänien

Deltagande skolor och föreningar får ett diplom att visa upp för att sprida glädjen och inspirera andra människor att delta kommande år.

Sedan 1958 har Läkarmissionen arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. Organisationen förmedlar varje år pengar till olika ändamål, främst hjälpinsatser inom tre huvudområden: Social omsorg, utbildning och självförsörjning. Sedan 1998 har nära 460 000 barn i östra Europa fått julklappar av barn i Sverige genom Aktion Julklappen. Syftet är att hjälpa utsatta barn i länder i östra Europa att få en gladare jul och att låta svenska barn få uppleva glädjen med att ge en gåva.

Du kan själv följa Läkarmissionen arbete på Facebook och läsa mer om Aktion Julklappen.

Tänk på att det är en lyx att kunna ge.

Foto: Thomas Ohlsson