Fredriksborg Julbord

Årets julbord – Stockholm och Göteborg

Varje år letar vi febrilt efter en upplevelse som bräcker förra årets julbordsbesök. Lyx.se  listar några trevliga alternativ för dig som besöker Stockholm eller Göteborg. De flesta julborden har sin premiär denna vecka och det gäller att boka i tid för att säkra sin plats bland läckerheterna.

Mr French på Skeppsbrokajen i Gamla Stan kör ett klassiskt julbord med en fransk twist. Lyx.se tyckte speciellt mycket om löjromssillen och vi tipsar även om att du inte ska glömma den hemmagjorda fläskkorven och grillade kycklingfilén med apelsin och honung. I år har restaurangen satsat storslaget på sina desserter, som är många fler än året innan. Blåbärspannacottan med vit choklad var helt oslagbar.

Julbordet pågår 21 november – 22 december.

DSC00906

Läs gärna vår artikel om Mr French nya inredning sedan deras invigning 4 juni i år.

mrfrench

I Gamla Riksarkivets anrika lokaler presenteras i år en julbuffé signerad Christian Hellberg och Niklas Ekstedt. De två välrenommerade kockarna har hämtat inspiration från hela Sverige och rätterna återspeglar både Fjällbacka, Stockholm och Jämtland.

Julbordet serveras från 24 november till 20 december.

Riksaivet

Stockholmsvy

Berns Asiatiska är det alternativ som tar julbordet vidare ut i världen och då mest i riktning Asien, som restaurangens namn skvallrar om. Fokus är läckerheter som sushi, dumplings, kryddiga köttbullar och ostron. Avslutar gör du med smarriga godsaker från deras eget konditori.

Julbordet pågår från 27 november till 24 december.

Berns_2007

Vill du bege dig utanför stan kan vi tipsa om Fredriksborg som bjuder på ett klassiskt julbord blandat med internationella influenser, i skärgårdsmiljö. Från och med den 29 november dukas julbordet upp i hotellbyggnaden från 1700-talet. Utsikten över vattnet är en njutning i sig och innan julbordet kan man mysa med glögg i deras orangeri. Noomi Sanchez, kökschefen, har i år satsat lite mindre på det asiatiska, men vill tillägga att allt är lagat ifrån grunden.

Det är en svensk klassiker att äta julbord. Många väljer att äta julbord ute på restaurang och där vill vi vara ett spännande alternativ med såväl klassiker som våra egna tolkningar av julmat. Vår kökschef Noomi är oerhört kreativ i sitt skapande av mat och det blir alltid ett väldigt bra resultat säger Carl-Fredrik Lidner, vd Fredriksborgs Hotell & Restaurang.

_Z5P9919_fredriksborg_111413_GK_ kopia (1)

_Z5P9844_fredriksborg_111413_GK_ kopia

_Z5P9860_fredriksborg_111413_GK_ kopia

På Sveriges framsida hittar vi en av våra favoriter i hotell- och restaurangväg – Dorsia.

Här serveras ingen buffé, men för sällskap på minst 8 pers kan man mellan 24 nov och 23 dec njuta av en julig avsmakningsmeny som heter ”Julvariationer”. Bland de sju rätterna hittar du förutom lax och matjessill även delikatesser som rökt renbog, ingefärsglaserad fläsksida och kryddbakat fikon. Ett alternativ är att du passar på att fira nyårsafton på detta dekadenta hotell då en nyårssupé erbjuds, med 5 rätter och live musik.

DH_GALLERI_Fasad_02

Thörnströms Kök, vars krögare tidigare vunnit Kockarnas Kamp, har en stjärna i Guide Michelin och serverar ett klassiskt julbord i Thörnströms Privata Rum på Postgatan (vid Kronhusbodarna). Inriktningen i år är att de kör med sin “hemma hos känsla” med många små rätter och familjerecept ifrån personalen på Thörnströms Kök. Mycket matglädje med tydliga smaker menar Håkan Thörnström själv. De serverar endast julbordet begränsat och har plats för max 60 gäster en sittning.

Julbordet serveras 28 nov-21 dec.

IMG_7253 copy

 Fiskekrogen erbjuder ett julbord i högsta klass med inspiration från havet. Här hittar du bland annat Ahlströms torskbullar, långkål och ett stort urval av noggrant utvalda, hemmagjorda sillar. Minst sagt en delikat buffé att längta till.

Julbordet  serveras 28 november – 22 december.

shellfish11