AESOP Biblioteksstan Stockholm

Aesop – En liten bit av Australien, nu i Sverige

Australiensiska Aesop, som länge har varit en favorit ”downunder”, har nu öppnat sin första butik i Stockholm. Sortimentet innehåller hår- och hudvårdsprodukter och kännetecknas av ingredienser av högsta kvalitet, från växtriket.

Man kan lätt tappa alla begrepp om tid och rum i en Aesopbutik. Erfaren personal vägleder en bland en sagolik blandning av produkter anpassade till ens individuella behov. Det egenblandad teet, som serveras i varje butik världen över, får en att stanna kvar lite extra länge i en värld av handtvålar och aromatiska oljor. Man blir uppmuntrad att själv prova på de olika produkterna, som kan blandas och användas tillsammans, utan att man luktar som en parfymfabrik.

Aesops etos är att inte lägga stora summor på reklamkampanjer, utan tro på att ryktet om bra produkter sprids av sig självt, från person till person . Anti-aging produkter är också förbjudna. Man behöver olika slags produkter i olika skeden av livet, men Aesop vill inte stoppa åldrandet.

Den nya Stockholmsbutikens interiör präglas av en omfattande användning av trämaterial, utformat i samarbete med Katarina Lundeberg och Fredric Benesch på arkitektbyrån In Praise of Shadows, och artisten Lies-Marie Hoffmann. Inspirationen är hämtad huvudsakliga från tre håll – Jun’ichirō Tanizakis filosofi, samt Ingmar Bergmans och Lars von Triers filmskapande.

Aesop Stockholm Lyx

Kassadisken, handfatet och den kompletterande bänken är alla tillverkade av i alm från närbelägna skogar. Genom att använda motorsåg och mejsel har Lies-Marie Hoffmann åstadkommit en geometri som framhäver stockarnas inre årsringar och unika skönhet; sprickorna hålls ihop med hjälp av fjärilsformade ekpluggar.

http://player.vimeo.com/video/106566565

Ta en titt på den här vackra svartvita kortfilmen. Den är filmad i södra Sverige av stylisten Ingela Klemetz Farago och fotografen Peter Farago.

Här är några favoriter som jag ofta inhandlar från några av Aesops 12 (!) Londonbutiker.

Aesop Amazing Face Cleaners Lyx

Amazing Face Cleanser. Citrus-baserad botanisk cleanser, som löddrar fint och luktar himmelskt.

Aesop Body Cleanser Lyx

Den här tvålen fungerar lika bra för händerna som resten kroppen; och doftar underbart av bland annat Bergamott.

Aesop Fight Therapy Lyx

Lugnande roll-on stick som passar perfekt i handväskan. Även om Aesop tipsar om att ta med produkten på flygresan, så passar den lika bra på ett stressigt kontor.

Aesop Hydrating Cream Lyx

Oljebaserad ansiktskräm, som passar utmärkt för normal till torr hy.

Aesop shaving Lyx

Moroccan Neroli Shaving Duet, med shave serum och post-shave lotion, är en perfekt present för alla män, som gillar lite bättre kvalitet och snällare produkter.

Aesop shine Lyx

Hipsterfavorit. Den här oljan ger lite lagom fräsch lyster i skägg och hår.

 

Aesop Bibliotekstan Jakobsbergsgatan 5-9 111 44 Stockholm