Maria Montazami effekten – sätt färg på liv och läppar

Med små medel kan man komma långt. En enkel läppglans, nymålade naglar eller en liten scarf gör att  man plötsligt känner sig ganska fin. Många känner sig med en gång snygga om de får på sig lite läppstift. En del personer klarar sig inte utan en enda minut, medan vissa nöjer sig med ett läppglans för att göra ett piggt intryck. Lyx.se bjuder på lite rolig kuriosa om läpparnas försköning.

Läppstift har funnits i hundratals år. Till och med tusentals år. Många och varierande är ingredienserna som använts genom århundradena – okra, blod, bly, arsenik, aloe vera, grisfett, bivax, insekter, ädelstenar, olja och fiskfjäll bland andra. Hmm, vill man verkligen veta?

Läppstift_brutna

Det som vi i dagens samhälle använder som skönhetsprodukt i form av läppstift är mest likt det som man började tillverka kommersiellt i slutet på 1800-talet i Frankrike. I början på 1900-talet blev det allt mer populärt att använda läppstift. Efter första världskriget uppfanns den uppskruvbara hylsan i USA vilket direkt underlättade appliceringen av läppstift – läppstiftförsäljningen ökade markant de efterföljande åren.

Några av de personligheter som gjort (framför allt rött) läppstift populärt är Marilyn Monroe, Greta Garbo och Elisabeth Taylor.

Läppstift_Elizabeth Taylor

I dagens samhälle använder en stor del av befolkningen i västvärlden läppstift regelbundet. 25% av amerikanska kvinnor lämnar inte hemmet utan läppstift!

Pour yourself a drink, put on some lipstick, and pull yourself together – Elisabeth Taylor

Vår svenska Hollywoodfru Maria Montazami är en av dem som aldrig skulle lämna sitt hem utan läppstift på läpparna. En av de saker man kommer ihåg om Montazami från reality-serien, och som konstant återkommer när hon omtalas, är hennes ständiga applicering av hennes läppstift i hudfärgade toner. Maria Montazami effekten är ett begrepp som de flesta känner igen. Och varför inte – om det får dig att må bra. Välj din favorit och kör på.

Maria Montazami_läppstiftMaria Montazami har tillsammans med Make Up Store tagit fram läppstift i favoritfärgerna Beige (Nude) och Ljusrosa.

Ett tips för att förlänga hållbarheten på ditt läppstift är att förvara den i kylskåpet. Det gäller även andra skönhetsprodukter och parfymer.

Läppstift_skivor

 

Vax ger läppstiftet struktur i ett fast läppstift. Grisfett och ricinolja ger glans. Om läppstiftet innehåller fiskfjäll får läpparna en glansig beläggning som inte smetar ut så lätt. Oljor, exempelvis silikon, olivolja och kakaosmör, gör att läppstiftet fäster bättre samt är fuktgivande.

Lips_Angelina Jolie

Vissa läppstift innehåller ingredienser som stimulerar huden på ett sådant sätt att läpparna sväller smått och ger en ”plumping” effekt. Exempel på en sådan ingrediens är capsaicin, som återfinns i chilipeppar och ger frukten dess hetta.

Läppar_Scarlett Johansson

Att sätta på sig läppstift kan betyda allt möjligt för bäraren – en del personer känner sig attraktiva och får mer självförtroende, en del söker uppmärksamhet, någon vill maskera sig, en annan känner sig kvinnligare eller vill göra ett tydligt fashion statement i matchande färg till kläder och accessoarer. En del känner sig nakna utan. Anledningar är olika och dagens färgval oändliga. För många en del av vardagen.

Läppstift på rad

Begreppet ”Lipstick Index” myntades av Leonard Lauder hos den amerikanska sminkjätten Estée Lauder och beskriver den ökade försäljningen av läppstift och annat smink under den finansiella krisen under 2000-talets början. Han menade att kvinnor ersätter dyrare köp med smink under perioder med osäker ekonomi – läppstift hellre än en dyr klänning, nagellack istället för nya handväska eller en mascara snarare än nya skor. Man satsar hellre på smålyx till överkomliga priser för att piffa till vardagen.

Det sägs också att försäljning av läppstift ökar under regniga och mörka dagar – det måste ha att göra med att ett snyggt läppstift kan göra vem som helst på bättre humör! Eller vad säger du, Maria Montazami?