smultronställen sheringham-featured

Tre rofyllda smultronställen – Lisa för själen

Att resa bort är att ladda om batterierna – att starta om på nytt. Många av oss har våra egna smultronställen, där vi känner hur vardagslivets bekymmer rinner av oss, och som vi ofta återkommer till – bara för att vi behöver ladda upp med ny kraft. Natur, vatten, vind, sol – och lite tid för oss själva – det behövs egentligen inte så mycket för att bli hel igen.

Norra Norfolk-kusten, Storbritannien

Det karga landskapet, havsluften och de friska vindarna gör detta till en av mina favoritplatser i hela världen – ett riktigt smultronställe. I den sömniga lilla staden Sheringham kan man njuta av både spektakulär natur (se ovan) samt äkta engelskt badortsliv. Att promenera ut med kusten när tidvattnet är ute, att byta om i de traditionella badhytterna, att insvept i handduk äta nyfångad och nyfriterad  fish med vinäger-indränkta chips vid strandkanten mot kvällningeneller att njuta av en äkta engelsk cream tea mot en stenmur med en frisk havsbris och vy över havet- det finns inte mycket som kan slå det.

smultronställen lyx-sheringham2
Norfolk kusten – vatten, vind, sand, gräs och hav…

Högklint, Gotland

Att ta sig upp till Gotlands Högklint, utanför Visby, är för mig ett  barndomsminne och även idag ett måste om man semestrar på Gotland. Att känna vinden i ansiktet, njuta av milsvid utsikt, och se fram emot en våffla med sylt och grädde på pensionat Fridhem efteråt –  det är glatt liv!

smultronställen lyx-högklint-daniel-erksatm
Den karga men vackra utsikten vid Högklint. Foto: Daniel Erkstam

Albuen, Danmark

Att plötsligt vara i nuet – att finna sig på en strand, i vackraste solsken, med en picknicksmörgås och ett glas vin i handen och vinden och fåglarna det enda som hörs  – det är frihet. En resa ut med postbåten Vesta till Albuen i Nakskovs fjord är hittills fortfarande höjdpunkten för mig i år. Nära den långgrunda vackra stranden ligger ett litet rött hus, tidigare en skola, som idag ägs och hyrs ut av skepparn på Vesta. När generationsromanen ska skrivas – då vet ni var ni finner mig!

smultronställen lyx-albuen1
Stranden vid bryggan på Albuen i Nakskovs fjord