lolland-falster

Lolland-Falster – Danmarks Söderhavsöar

Om du trodde att en resa till Danmark kan klaras av med en weekend-tripp till Köpenhamn – är det dags att tänka om. När jag är klar med dig kommer du att inse att du inte sett någonting än. Det är nämligen mot Lolland-Falster vi styr kosan.

Att flyga till Danmark tar inte mer än en timme. Då hamnar man på härligt internationella Köpenhamns flygplats – men det är också det enda vi ska se av huvudstaden, för istället ska vi bege oss ner till södra Danmark och Lolland-Falster, närmare bestämt vad som i folkmun kallas “Söderhavsöarna”. Att ta sig hit gör man bäst antingen med bil eller tåg från huvudstaden.

lolland-falster tur-kragenes
Utsikt över fjärden från Kragenes hamn

Dryga två timmar senare (bilvägen) hamnar vi i KragenesLolland, Danmarks fjärde största ö – och där kan vi gott stanna ett tag. Slå oss ner i hamnen, ta ett smörrebröd eller två på Café Udsigten medan vi tittar på just …den otroliga utsikten. För den som fått mersmak finns det även en liten camping som passar allas plånböcker. (Vill du glampa, packa en flaska champagne och avnjut vid strandkanten). I närheten ligger också platsen för ett spännande nytt projekt där man har som mål att bygga upp  ett “Danmarks Stonehenge”.

I Kragenes kan man även ta färjan över till Fejö – som ligger mellan Lolland och Själland – det tar ungefär 15 minuter och är väl värt besväret då det finns mycket att uppleva på den lilla 16 km² stora ön. Ta vägarna förbi Kernegården, ett cideri och musteri där man bland annat  levererar sina produkter till Geranium i Köpenhamn.

lolland-falster tur-kernegarden
Kernegården har även en gårdsbutik och helt otroliga vyer mot havet

Missa inte att smaka av deras utsökta äppelcider, ta ett glas av sommarmusten eller varför inte en liten nubbe i form av brännvinet Dram. För den som inte vill lämna de slående vyerna riktigt ännu finns här även två lägenheter att hyra för barnfamiljer (och andra intresserade) att uppleva en riktig gårdssemester.

Fejö Mölle är ocjså väl värt ett besök. Denna väderkvarn drivs av frivilliga och är idag en lokal turistattraktion samt har en liten shop och café där man kan köpa närproducerade delikatesser som sylter, marmelader och äppelmust och lokalt hantverk. Missa för all del inte att smaka en bit (eller fler) av den oemotståndliga Møllelagskagen – lätt den godaste tårtan jag någonsin ätit!

lolland-falster tur-fejo-molle
Världens godaste tårta finns på Fejö Mölle

Ett bra tips när man åker runt på Lollands landsbygd är att ta med sig kontanter – och gärna ordentligt med växel. Här och där finns nämligen små hyllor och bord med närproducerade produkter; marmelader, sylter och fruktsirap. Vll du vara säker på att få en riktig ekologisk kvalitetsprodukt – styr då kosan till Bandholm Frugtplantage . Odlingen har 30 000 träd och  producerar idag äpplen, päron och plommon samt krusbär, björnbär och nypon. Här kan man även köpa något så intressant  som en äppelsirap (kan användas istället för honung) samt ett utsökt äppelvin.

lolland-falster tur-marmelad
Gammaldags pop-up butiker?

Ett annat måste är Knuthenlunds bondgård i närheten av Stokkemarke på Lolland. Helt ekologisk sedan 2007 har man här idag en besättning på 500 ostfrisiska mjölkfår och 500 mjölkgetter. Målet är att skapa en ny serie av produkter baserade på de goda odlingsförhållanden och det milda klimatet som man har på Lolland. Principen kallas “från jord till bord”. I mejerishoppen kan man smaka och köpa av bondgårdens egna varor, samt andra lokalproducerade produkter. Passa på att ta en titt genom glasfönstret rakt in i mejeriet medan du njuter av fårmjölksyoghurt och getost.

lolland-falster tur-ost
Ett brett sortiment av ytterst välsmakande ostar kan utlovas

Är det däremot konst och kultur du är ute efter rekommenderas varmt ett besök på Fuglsang Konstmuseum. Just nu pågår dessutom utställningen Sven Dalsgaard 100 år, en modern och rolig utställning som funkar för både stora och små. Museet ligger i en vacker park (komplett med herrgård) där det även hålls konserter. Ta gärna ett glas must i caféet efter en rundtur!

Även Reventlow Museet  har en utställning som är värt ett besök. Huset självt, Pederstrup, har en intressant historia och sedan det öppnade för allmänheten 1940 har man där kunnat se hur greve C.D.F. Reventlow levde under 1800-talet. Den bildsköna parken innehåller även skulpturkonst och på området finner du även en utställning med konstverk av lokala konstnärer – där allt är till salu.

lolland-falster tur-vesta
Postbåten Vesta

Men ska man resa runt på Lolland-Falster ska man färdas så mycket man kan sjövägen. Därför bör man inte missa en tur med Postbåten Vesta på Nakskovs Fjord. Är det dessutom soligt och någorlunda varmt  blir detta helt utan tvekan höjdpunkten på resan.

Rutten är olika varje dag, men har man tur får man sig en titt på Slottsön –  bland annat skådeplats för det sista flyganfallet mot det tyskinvaderade Danmark under andra världskriget samt den helt natursköna Albuen, där Lyx.se varmt rekommenderar att man intager sin lunch innan man tar ett dopp i det långrunda vattnet. (Packa en bra picknick korg – det är inte mycket som slår ett glas vitt vid strandkanten!)

lolland-falster tur-albuen
Utsikten slutar aldrig förundra en

Har du ungarna med dig – eller själv gillar medeltiden- missa för all del inte ett besök på Middelalderscentret. Här kan du uppleva livet i en medeltidsby, se tornerspel, lära dig mer om medeltida hantverk och teknologi eller helt enkel äta som en kung i Den Gyldne Svane.


Medeltidscentret

Vill man stanna ett tag i området (och det vill man) finns det många bra alternativ. Bandholm Hotel, precis vid havet, är nyrenoverat och inrett i vad som påminner om svensk herrgårdsstil. De vackra och bekväma rummen med härlig utsikt, den trevliga och hjälpsamma personalen, den goda maten och närheten till havet gör detta till ett härligt ställe att stanna en natt eller flera. Möjlighet att ta sig en tur i kajak eller kanot finns också samt en wellnessavdelning som utmärker sig över det vanliga. Att det är familjeägt gör det hela ännu mer gemytligt.

lolland-falster tur-bandholm
Vackert, vänligt och vidunderliga vyer på Bandholm Hotell

Om det är slottssemester du är ute efter  – eller om du vill prova något annorlunda efter Bandholm –  varför inte checka in på Oreby Mölle? Här kan du välja att bo storstilat i själva herrgårdsbyggnaden eller i de sötare gemaken i utbyggnaderna. Var du än hamnar kommer du att sova som en dröm eftersom att bädda ner sig i sängarna är som att sjunka ner i ett moln.

Och vi lovar  – får du en chans att sitta på terassen och ta ett glas vin och äta jordgubbar medan solen går ner, kommer minnet att stanna med dig för resten av livet – precis som den underbara frukosten i morgonsolen på gården.

lolland-falster tur-oreby1