The Hideaways Club – Bo i eget lyxhus på semestern

Lockar tillgången till ett fyrtiotal exklusiva villor och flera toppmoderna lägenheter på populära platser runt om i världen? Det är i korthet vad The Hideaways Club handlar om – ett semesterskoncept inom lyxsegmentet som ligger i linje med den nya delningsekonomin – att äga något gemensamt med andra, hellre än att ha hela ansvaret själv.

The Hideaways Club är en form av investeringsfond i fastighetsbranschen för dem som vill uppleva en semester utöver det vanliga. Man placerar sina pengar i exklusiva bostäder och får några veckors unika upplevelser i klubbens urval av hus, chalets och lägenheter.

Broadway Penthouse, New York City, USABroadway Penthouse i New York City.

Upplägget ger möjligheten att koppla av i ett ”eget hem”, utan att behöva ägna tid åt och känna ansvar för löpande underhåll och drift.

Hideaways_Villa Ombak, Lembongan_700Villa Ombak på ön Lembongan i Bali, Indonesien. 

Raf Bruels, Hideaways Clubs europeiska affärsutvecklingschef, är noga med att poängtera att man inte ska blanda ihop deras idé med klassisk timesharing. “I de fallen köper du en rätt att använda ett boende under ett visst antal år. Hideaways är en fastighetsfond – en riktig investering – där du förvärvar en andel i ett antal egendomar”, förklarar han.

Precis som i vilken investering som helst ökar alltså värdet på andelen om fastigheternas pris stiger och vice versa.

Ett rogivande residens

Vi besöker Dar Hasnaa, ett rosafärgat moriskt palats som ligger strax utanför Marrakech.

Interiör Dar HasnaaInteriör Dar Hasnaa – en av klubbens två villor i Marrakech. Foto: Åsa Larsson.

I den jättelika villan finns inbjudande sällskapsytor, ett underbart rustikt matsalsbord och de fyra dubbelrummen är alla inredda med bekväma sängar, angränsande bad- eller duschrum och utsikt mot en trädgård full av exotiska blommor, doftande kryddväxter, oliv- och apelsinträd.

På morgonen Dar HasnaaDar Hasnaa – På morgonen vaknade vi av påfåglarnas trumpetande. Foto: Åsa Larsson.

I bakgrunden tornar de snöklädda Atlalsbergen upp sig och på ägorna spatserar några majestätiska påfåglar runt och visar upp sina färgglada fjädrar.

Concierge till er tjänst

Unikt för Hideaways är deras conciergeservice. En lokal expert finns alltid till hands för att hjälpa till med allt som kan behövas under vistelsen, från att hämta från flyget och förse gästerna med diverse förnödenheter till att tipsa om bästa stranden och intressanta sevärdheter. “Alla concierger är födda och uppvuxna i trakten och har därför stor lokal kunskap. De är duktiga på språk och servicemedvetna”, berättar Raf Breuls.

I Marocko blev vi mötta av Houssein Chal, som aldrig var längre än ett telefonsamtal bort för att bistå med restaurangbokningar, tips och råd eller guida oss runt bland labyrinterna i Marrakech souken, en av världens äldsta marknader.

Städning och trädgård sköts av Hideaways personal. Hemmen är även utrustade med toppmoderna kök där det är möjligt att fixa måltider själv. Under vår nordafrikanska semester valde vi att överlåta matlagningen till villans egen kock. Hon bjöd på utsökta, inhemska rätter och bakade glutenfria kakor på beställning.

Villa Vidro, Algarve, PortugalVilla Vidro, Algarve, Portugal

Fakta Hideaways Club

Hideaways Club startade 2008 och är ett UK-baserat företag. Klubben har två delar – Classic Collection med villor samt City Collection med exklusiva lägenheter i storstäder. Målet är ett innehav på 220 egendomar på 2 200 medlemmar. Classic Collection har 1 villa på 6 medlemmar medan City Collection har 1 lägenhet på 12 medlemmar. 

Text av gästskribent Åsa Larsson

(Introbild högst upp: Châlet Étoile, Nendaz i Schweiz)

La Retraite, Provence, FranceLa Retraite i Provence, Frankrike