mallorca

Drömmen om ett semesterhem på lyxens Mallorca

Under hela året väntar vi på semester och långa weekends för att fly en stund från vardagsbestyren för att istället koppla av, promenera på stranden och umgås med vänner och familj på en speciell plats. Drömmen är att kunna göra detta med ett eget boende på varmare breddgrader. Under perioden april – juni köps det flest semesterboenden i Spanien, så även på ett av svenskarnas favoritresmål Mallorca. Lavin-Estates, som verkar på en allt mer populär utlandsmarknad, är Mallorca och Ibizas största skandinaviska fastighetsmäklare för lyxmarknaden. Glöm grisfesterna och överbefolkade stränder – nu dominerar design, gastronomi och lyxiga beach clubs. Vem är det då som köper och hur ser lyxobjekten ut?

Mallorca är en ö där fastighetsbeståndet inte kan växa mycket mer. Det finns helt enkelt inte mer land som lämpar sig för att bygga hus, vilket påverkar fastighetsvärden. Lavin-Estates drivs av Petra Lavin som har jobbat som fastighetsmäklare på Mallorca sedan 2005. Hennes mäklarfirma, med totalt åtta mäklare, är inriktad på lyxsegmentet och finns sedan 2008 etablerade även på Ibiza.

mallorca_Bendinat-Illetas II

Några av de viktigaste faktorer som skandinaver uppskattar när de köper sin semesterbostad här är läget och utsikten samt att det är gångavstånd till havet och nära till golfbanor. Om objektet ligger i en fastighet i ett exklusivt område och därutöver har en ”icke byggbar” panoramablick över havet, så kan man verkligen tala om ett lyxobjekt.

Egen definition av lyx

Petra Lavin berättar att snittåldern på hennes kunder är, i motsats till vad folk tror, 45 år och att de flesta använder sitt hus eller lägenhet som semesterbostad under ett flertal gånger under året. De har unga och trendiga multimiljonärer som vill ha hög kvalitet både på bostaden och området, det vill säga ett område med endast de bästa restaurangerna, barerna och boutiquerna.

mallorca_Villa_Lavin Estates

Många av de svenska kunderna är investerare som köper flera fastigheter, bland annat på grund av att det är relativt lätt att hyra ut ett hus på Mallorca och hyresinkomsterna i ett bra läge kan ligga på 10–12 % per år av investerat belopp.

Man kan säga att våra kunder består av en ny generation av framgångsrika personer som inte kommer från en familj där det finns ”gamla” pengar.

Kundservice är viktigast i Petras arbete. Vid förfrågan från en kund ges omedelbar feedback från mäklarens sida via ett personligt samtal för att ta reda på kundens önskemål och krav. När kunden kunnat göra ett första urval av föreslagna bostäder, hjälper mäklarfirman även till med researrangemang för att kunden ska kunna komma på visningar på plats.

Det finns inget bättre än att se glädjen och förväntningarna hos någon som har hittat sitt drömhem – Petra Lavin

Exklusiva villor och lyxlägenheter på Mallorca blir allt intressantare för skandinaver, som nu tillsammans med engelsmän och tyskar är dominerande i lyxsegmentet. Antalet fastighetsaffärer i Spanien med svenska köpare ökade förra året med nästan 30 % och trycket på Mallorca märks framförallt när det gäller de mest högklassiga objekten. Olika nationaliteters uppfattning om lyx skiljer sig väsentligt. En del gillar det något lekfulla, som gulddetaljer eller kolonner utomhus, medan andra föredrar klara linjer och ljusa färger. Var och en har sin egen definition av lyx. Den svenska kunden gillar generellt sett ett ljust och härligt hem som är fräscht och välbyggt. Dessutom älskar vi svenskar att vara nära havet.

mallorca_Villa Ibiza_Es Cubells_Lavin Estates

Den sydvästra delen av Mallorca är, tack vare närheten till Palma och till flygplatsen, mycket eftertraktad under hela året, i motsats till andra områden som kommer till liv först under säsongen. Trots ekonomiska kriser runt om i världen är efterfrågan, speciellt i lyxsegmentet, fortsatt konstant.

Exklusiva områden

I de mest attraktiva delarna av Mallorca dominerar skandinaviska köpare allt mer, och då speciellt norrmännen. Bendinat, där Lavin-Estates har sitt kontor, är ett av de mest exklusiva bostadsområdena på Mallorca. Bendinat är med sin närhet till Palma stad och yachthamnen Puerto Portals mycket populär. Fem fina stränder och två populära beachclubs finns i närheten.

mallorca_Penthouse_illetas_bildtextPenthouse på 102 kvm vid havet i Illetas med panoramautsikt och tillgång till en liten privat strand och swimmingpool. 2 härliga terrasser samt ljust vardagsrum, modernt utrustat kök, tre sovrum och två badrum. Pris: 890.000 €.

Puerto Andratx är också ett toppläge. Av en liten fiskeby har det under årens lopp blivit lyx à la franska St Tropez. På kullarna runt den vackra naturhamnen Puerto Andratx ligger fantastiska lyxvillor. Lyxiga Puerto Portals är ett favoritställe bland norrmän.

mallorca_villa_andratx_juancapo25 1900x1200_500KNybyggda luxuös villa på 375 kvm i Puerto Andratx med panoramautsikt över La Mola och Medelhavet. Tomt om ca 1000 kvm med stora terrasser och swimmingpool. Allt omgiven av en välvårdad palmträdgård.mallorca_villa_andratx_juancapo30 1900x1200_500K

Andra populära områden på Mallorca är Port Illetas och gamla stan inne i Palma. På Ibiza är det Es Cubells och precis utan för Ibiza stad som är mest eftertraktat.

mallorca_Pool_Lavin Estates

Love what you do

Petra Lavin kom till Mallorca när hon följde en dröm – att leva i solen med närheten till havet. Hon uppfattar Mallorca som en väldigt internationell ö som erbjuder en salig blandning av människor och ett landskap har lite av allt att erbjuda – sandstränder, bergskedjor och landsbygd.

mallorca_Petra Lavin_Lavin EstatesPetra Lavin

På frågan om hennes mäklarfirmas framgång svarar Petra att de kontinuerligt jobbar med både befintliga och nya kunder samt att det ligger hårt arbete bakom att driva upp företaget till dess befintliga nivå, att inte ta saker för givet och att se bolaget som sin ”baby”.

Love what you do. Det är ett privilegium att få leva och arbeta på Mallorca. Det är viktigt att älska vad man gör och mitt arbete ger mig ständigt nya utmaningar och erfarenheter, varje dag träffar jag människor från världens alla hörn vilket faktiskt är en enorm lyx.

För Petra personligen är tid en lyx – att få spendera tid med min familj och vänner. I fråga om materiell lyx handlar det om hög kvalitet, stil och klass.

Du märker direkt när du kommer in i en lägenhet om materialvalen är av hög kvalitet och läget är det bästa – då får du den där rätta speciella känslan.

Petra har alltid varit inredningstokig och älskar design. Redan när hon arbetade som mäklare i Tyskland tog hon hand om renoveringen och inredningen åt ett stort antal av sina kunder. Hälften av alla hus de säljer på Mallorca blir efter köpet renoverade av Lavin Estates och nästa steg är att utveckla byggverksamheten mer.

mallorca Port AdrianoPort Adriano

Förutom bra väder, en vackert ö, trevliga människor, god mat och en tilltalande livsstil är även kort resväg, trygga och lättskötta investeringar, hög standard och bra infrastruktur några av argumenten som övertygar köpare att investera kring Medelhavsområdet.

Det är lätt att förälska sig i Mallorca och många drömmer om ett eget hem på denna härliga ö i Medelhavet. Är du en av dem?

mallorca_Villa Puerto Andraxt_Vattenfall_Lavin EstatesVilla i Puerto Andratx