god morgon

Unna dig själv en god morgon och få en roligare dag – Circle of life

I inläggen “Circle of Life” skriver Jeanette regelbundet om nyheter och ger sina bästa tips inom ekologisk näringsrik kost, organisk naturlig skönhet, balanserad träning, hållbar hälsa och holistisk livsstil. 

God morgon! Vaknat på fel sida? Nu kan du ändra på det och istället alltid vakna som en sprudlande rosenknopp och sätta tonen för hela dagen. Genom små enkla åtaganden från det att du precis vaknar kan du forma hela dagen precis så som du vill ha den.
Det enda som krävs är några justeringar av morgonrutinerna och vad kan bli bättre än att börja med några av förändringarna redan under semestern och samtidigt ladda batterierna lite extra inför hösten.


Träning


god morgon yoga-morgon

Yoga hemma
Nu finns inga ursäkter längre. Online-träning gör det enklare att hålla formen även under antågande semester. Ett utmärkt sätt att få en god morgon är med ett stärkande yoga-pass. Det fyller på med energi, minskar stress, frigör endorfiner, ökar rörlighet och cirkulation.

Yogobe finns ett 3-dagars prova-på-erbjudande med allt från nybörjarkurser till mer avancerade övningar. Varför inte börja med solhälsningar och ett svettigt 20-minuterspass med Magnus Ringberg, eller väck kroppen och få ny energi med Milla Floryds kaffe-yoga. Namaste.


Kost


god morgon citronvatten

Morgonens riktiga väckarklocka
Det första du stoppar i dig på morgonen bör vara ljummet citronvatten. Helst direkt när du vaknar. Nej tack, jag håller mig till kaffetåren tänker du nog nu.

Här är 3 anledningar till varför du ska tänka om:
1) Renar kroppen från slaggprodukter och rensar blodet från gifter. När kroppens organ gått ner i viloläge under natten samlas ohälsosamma restprodukter i våra kroppar, att starta dagen med ett glas ljummet citronvatten hjälper oss dels att starta systemet på ett skonsamt sätt samtidigt som citronsyran i citroner underlättar för levern att avgifta kroppen.
2) Balanserar kroppens ph-värde. Trots att citroner är så sura så blir dom basiska i våra kroppar, det betyder att kroppen får rätt ph-värde och lättare kan hålla sig frisk, för det är bara i sura kroppar sjukdommar kan bildas.
Dessutom är det enklare att hålla vikten med en basisk kropp!
3) Boostar immunförsvaret. Citroner innehåller massor av C-vitaminer vilka har mängder med goda effekter som håller oss friska, förenklat så förser dom cellerna med syre, hjälper kroppen vid stress och gör vår hud fräsch.
god morgon arla-yoghurt

Arla morgonstund
Nu till sommaren är det gott med något svalkande i frukostskålen. En naturell osötad yoghurt hör till favoriterna för många – och i måttliga mängder är det inte heller helt fel ur hälsosynpunkt. Yoghurt innehåller nämligen bland annat viktiga mineraler som kalcium och fosfor men även nyttiga bakterier som probiotika; mikroorganismer som förbättrar immunförsvaret och håller magen i balans.

Jag gjorde en smaktest av Arlas ekologiska milda yoghurt med fetthalt 3,8-4,5 och den nya fetare milda grekiska yoghurten på 6% fett som tyvärr inte är ekologisk.
Den ekologiska yoghurten får högre betyg av mig eftersom ekologiska produkter innehåller högre andel näringsämnen utan onödiga tillsatser samtidigt som djuren lever under bättre förhållanden. Den har också en naturligt varierande fetthalt och är krämig och syrligare än den fetare yoghurten vilket gör att den passar mycket bra att äta tillsammans med müsli eller granola.
Den fetare yoghurten är gräddigare och fylligare som passar bra till dip och kalla såser istället för gräddfil.

Betyg 4,5/5 – Arlas ekologiska milda yoghurt, fetthalt 3,8-4,5%
Betyg 3/5 – Arlas grekiska milda yoghurt, fetthalt 6%


Hälsa


god morgon dagg

Positiva affirmationer
Det är tidigt, klockan ringer, du slår upp ögonen och tänker… Ja, vad tänker du?
Positiva affirmationer kan hjälpa dig att få bättre självkänsla, bli gladare, nå framgång, hitta harmoni, fokusera på dina mål, ha en positiv attityd, genomföra dina drömmar, gå ner i vikt… listan kan göras lång…
En affirmation är en slags instruktion och formulering som påverkar ditt undermedvetna, genom att ständigt påminna sig själv om ett påstående förankras det och blir till slut verklighet.

Gör såhär; läs, skriv, lyssna till eller tänk dina positiva affirmationer 5 minuter varje morgon när du vaknar, och gärna 5 minuter varje kväll innan du somnar. Redan efter någon månad märker du skillnaden!

Några exempel på affirmationer:
Jag mår fantastiskt
Jag följer mina drömmar
Jag älskar mitt jobb
Jag är stark och hälsosam
Jag är framgångsrik i allt jag gör
Jag är värd det bästa
Jag är lycklig och tacksam
Jag har massor med energi
Jag lever i nuet och är positiv
Jag tycker om mig själv precis som jag är


Skönhet


god morgon eko-tandkrämNaturlig ekologisk tandkräm
Förutom god tandhygien och munhälsa bidrar tandborstning med tandkräm också fräschare andedräkt och friskare tänder. Att välja ekologiska naturliga tandkrämer borde vara ett självklart val för alla. Vanliga tandkrämer innehåller mängder med farliga ämnen, t.ex. fluor som är ett nervgift och bryter ner jodet i sköldkörteln eller natriumsulfat som är cancerframkallande och går direkt genom tandköttet ut i blodet.

Jag har testat två olika märken av naturlig tandkräm som är populära på marknaden, jag valde mintsmak på båda men båda varumärkena har flera olika varianter.

Weledas växtbaserade tandkräm är extra bra för ömtåligt tandkött. Den innehåller mineraler som motverkar plack och rengör tänderna skonsamt men grundligt. Tandkrämen är en gele i smak av frisk mint som påminner om traditionella mint-tandkrämer. Den löddrar inte – vilket är bra ur hälsoskäl – och känns fräsch länge.
Ca pris 50:-. Betyg 5/5.

Kingfisher är en naturlig tandkräm som inte innehåller färgämnen, aromämnen, sötningsmedel eller konserveringsämnen. Dock innehåller det cancerframkallande natriumsulfat som har till uppgift att bl.a. få tandkrämen att löddra. Denna variant innehåller inte fluor men Kingfisher har även tandkrämer med fluor som man ska passa sig för. Den här tandkrämen påminner väldigt mycket om vanlig tandkräm och smakar fräscht av mint. Kan vara en bra inkörsport för nybörjaren av naturliga tandkrämer.
Ca pris: 50:-. Betyg 3/5.

Jeanette Rattfeldt har en bakgrund från inredning, reklam, webb och kommunikation – både som designer, strateg, kreativ ledare och flera år som konsult. 2001 initierade Jeanette homestaging i Sverige och idag jobbar hon som inredningskonsult och konceptutvecklare. På lyx.se skriver Jeanette om allt hon brinner för, gärna där hon samtidigt kan bidra med sin expertis.