Barone Ricasoli A.W.E. Vintage Edition – Italiensk vinbaron söker svensk inspiratör

Italiens äldsta vintillverkare Ricasoli låter en svensk person skapa eget vin under ett par helger på slottet Brolio i Toscana. Samarbetet ska resultera i ett nytt vin i begränsad upplaga som kommer att säljas på Systembolaget framöver. Lyx.se har träffat en av de 6 kandidater som nu återstår i urvalsprocessen – för Alexander Lundin skulle det vara en dröm som gick i uppfyllelse.

Vinbaronen Francesco Ricasoli söker inspiration från den svenska marknaden, genom att söka efter en inspiratör som på något sätt förkroppsligar deras målgrupp. Tillsammans ska man under ett par helger på slottet Brolio på den Toscanska landsbygden ta fram ett nytt vin som inspiratören får sätta sin prägel och sitt namn på.

I’m searching for someone who can capture and convey the true essence of Chianti Classico.

– Barone Francesco Ricasoli

Barone Ricasoli har sedan 1100-talet tillverkat vin vid slottet Brolio i Chianti Classico i Toscana, Italien. Anfadern Bettino Ricasoli anses vara det moderna chiantivinets skapare, samtidigt som han var Italiens premiärminister.

Barone Franscesco Ricasoli

Francesco Ricasoli, den 32:a baronen i rakt nedstigande led, tog över driften i början på nittiotalet och satsade hårt på att utveckla vinernas kvalitet – idag är man en av de ledande producenterna i Italien. Fokus för baronen är att fortsatt utveckla vinernas kvalitet. Francesco har under de senaste åren kartlagt vilka kloner av druvan Sangiovese som är de ursprungliga och bäst anpassade till Brolios jordar. Utifrån detta är arbetet med att utveckla en egen Brolio-klon på Sangiovese snart slutfört. Samtidigt utvecklas även vingårdens fokus på hållbarhet.

The research we do today has almost one thousand years behind it.

–       Francesco Ricasoli, Bettino’s barnbarnsbarn

Den svenska marknaden har legat Francesco Ricasoli varmt om hjärtat under många år. Att Barone Ricasoli nu låter sig inspireras av en svensk som får lansera sitt eget vin är därför en unik händelse i vinvärlden.

Slottet_Ricasoli

Förutsättningarna för att bli baronens inspiratör kräver inte att man ska vara någon vinexpert eftersom den kunskapen redan finns på gården, däremot ska personen som kandiderar alltid sträva efter att skapa god stämning, kombinera god mat med lika gott vin och vara bekväm i rollen som middagens mittpunkt. Som baronens inspiratör får man ansvar för att ta fram ett eget vin och har daglig kontakt med vinspecialister som hjälper kandidaten att sätta samman drömkombinationen.

Ricasoli_AWL_Vintage

Lyx.se fick en pratstund med en av de slutgiltiga kandidaterna. Vi frågar kandidat med hashtag #baronericasoli265, som egentligen heter Alexander Lundin, hur han anser att han passar in i rollen som vininspiratör åt baronen. Han lyser upp och säger att hans största inspiration i livet kommer från mat och vin.

–  Jag kände direkt att det var som om att de beskrev mig. Mina vänner kan intyga att jag trivs mycket bra med att vara middagens mittpunkt med vällagade rätter och smakrikt vin. Ofta hamnar jag i att sväva ut i mina beskrivningar om smakerna och råvarorna i det jag lagat, till mina gästers stora glädje.

Alexander, hur ser du att du kan inspirera baronen till ett ultimat vin?

”Jag litar helt på min egen smakförmåga och min magkänsla för doft, smak och känsla. Mina sinnen får bestämma. Inspirationen kommer från mitt dagliga experimenterande med smaker i mat och dryck och min konstanta passion för att göra vardagen lite roligare att leva”, säger Alexander.

–  Jag hoppas på ett minne för livet med mötet med vin och nya människor i en unik miljö. Jag ser fram emot att lära mig mer om vinets framställning samt om entouraget kring Barone Ricasoli. Den ultimata kombinationen av mat och vin i dess rätta miljö. – #baronericasoli265

Vill du att Alexander ska bli den svensk som får bli baronens inspiratör kan du gå in och rösta på honom här. Det gör Lyx.se! Vi ser fram emot resultatet och att låta oss väl smaka. I början på juli avgörs det hela och vi får reda på om Alexander får leda oss samt Lyx.se’s läsare genom denna spännande process.

Wine_capsule_Barone_Ricasoli