komma i form_spring

Kick-starta och komma i form snabbt – Circle of Life

I inläggen “Circle of Life” skriver Jeanette regelbundet om nyheter och ger sina bästa tips inom ekologisk näringsrik kost, organisk naturlig skönhet, balanserad träning, hållbar hälsa och holistisk livsstil. 

Våren och sommaren är oftast den bästa perioden att börja röra på sig och äta mer rätt; ljuset och den varmare temperaturen motiverar och gör det enklare för oss att göra bättre och fler hälsomedvetna val. För att kick-starta den varmare säsongen och äntligen börja må så bra som vi alla förtjänar har jag sammanfattat några effektiva tips som ger snabba resultat och gör det smidigt och kul att komma i form.


Träning


komma i form plie

BarreConcept – pilates, balett och kondition
Att träna med barr som en balettdansös är helt nytt i Sverige men en av de trendigaste träningsformerna i Hollywood. På Yogaire i Stockholm finns så kallade BarreConcept-pass för dig som drömmer om att få en dansares kropp. Det är träning med fokus på helheten och resultat som utlovar avsevärt bättre kondition, hållning och smidighet efter endast 10 träningstillfällen.

Jag fick förmånen att öva upp min plié på Yogaire – och även om det inte syns på bilden så får kroppen en rejäl genomgång samtidigt som tiden flyger iväg! Extra kul för oss som tidigare tränat balett och pilates. Prova själv och se om du också fastnar för den trendiga träningsformen.

Passande för den som önskar en quick-fix inför beach 2014 och inte har tålamod att vänta på resultat.

komma i form_handståendeStå på huvudet
Ett roligt sätt att att utmana sig själv – som dessutom är helt gratis – är att lära sig stå på händerna. Nu till sommaren är det extra bra att börja träna handstående då man har hela naturen, trädgården eller kanske till och med en sandstrand till förfogande.

Att stå på händer är mycket hälsosamt för vårt välbefinnande. Utöver en bra balans hjälper det till att få igång blodcirkulationen, förbättrar syreupptagningen och stärker den djupgående muskulaturen. Och alla kan lära sig stå på händer bara man övar tillräckligt mycket! Varför inte sätta ett mål att klara det till hösten!

Har du inte riktigt balansen och styrkan från start, börja försiktigt med ett mjukt underlag. Ta hjälp av en vägg, trädstam eller kompis och öva lite varje dag. Orkar inte armar, rygg och axlar med tyngden, träna genom dagliga armhävningar med fötterna eller knäna vilandes uppe på en stol. Du kan även först prova att stå på huvudet för att hitta balansen, men se upp så du inte skadar nacken!


Kost


komma i form_vitacocoKoko på vatten
Kokosvatten är en helt naturlig dryck som tillför kroppen fukt och återställer vätskebalansen. Drycken är en perfekt törstsläckare såhär under sommaren och innehåller få kalorier – men se upp med onaturligt sötade kokosvatten, att addera socker försämrar den goda effekten.
Kokosvattnet kommer från unga gröna kokosnötter och är mycket näringsrikt, bland annat innehåller det elektrolyter som optimerar vätskeupptaget, stabiliserar saltbalansen och förbättrar återhämtningen, samt kalium som till exempel behövs för en bra muskelfunktion.
En av mina egna favoriter kommer från Vita Coco och finns i flera olika smaker med naturliga ämnen som persikopurée och ananaspurée. Kokosvattnet dricker jag som det är eller blandar i det i en smoothie.

Boosta med protein-smoothie
En smoothie går snabbt att tillreda och är därför en perfekt start på morgonen eller ett näringsrikt alternativ till mellanmål för dig som tränar. I min gröna smoothie har jag spenat och chiafrön som innehåller mängder av protein och omega 3 – bra för dig som rör på dig mycket. Vetegräspulver innehåller klorofyll som stärker immunförsvaret och ger energi.

komma i form_greensmoothieIngredienser till 2 glas
2 dl mandelmjölk (osötad)
2-3 stora nävar spenat
1 dl cashewnötter
1 avokado
6 st medjool-dadlar alt 2 msk honung
2 msk vetegräspulver
2 tsk chiafrön

Mandelmjölk kan du enkelt göra själv genom att mixa 2 dl sötmandel (blötlägg gärna mandeln några timmar innan) med 1 l vatten. Sila bort mandeln med en silduk och smaksätt med vaniljpulver (eller vaniljstång). Häll upp i tätsluten glasflaska och förvara i kylen upp till 3 dagar.
Avokadon och cashewnötterna innehåller nyttiga fettsyror och mättar bra, dessutom gör det smoothien härligt krämig – och dadlarna (alt. honungen) tillför naturlig sötma. Mixa noga alla ingredienser och toppa med en sked chiafrön.


Hälsa


komma i form_naturenVarva ner och få resultat  
Att ha balans i livet är en oerhört viktigt faktor för att må bra och komma i form. För oavsett om du tränar regelbundet och äter rätt så kommer inte dom önskvärda och långsiktiga resultaten att infinna sig, så länge du inte kan varva ner! Stress är nämligen en av de värsta fienderna för god hälsa.
Såhär års är det många som längtar ut i naturen och att vistas ute i skog och mark har visat sig ha en läkande kraft – det förebygger psykisk ohälsa, förbättrar återhämtningen, stresshormonet cortisol avtar, farlig bukfetma minskar och blodtrycket sjunker.

Motionera eller vistas i närmsta skogsområde eller park så ofta som möjligt. Var närvarande och uppmärksamma de små detaljerna – lyssna till fågelkvitter, andas in syrerik luft, njut av vackra vyer, hör trädens vindsus, iaktta en porlande bäck och njut av doften av mossa.

komma i form_slider_trigger_point_performance_grid1Stretch
För den som tränar eller för alla kontorsråttor med stela nackar och ryggar är det oerhört viktigt att stretcha ut kroppen för att undvika smärta och skador. Ett av de bättre sätten är att använda en skumrulle och den bästa som finns på marknaden är the GRID® foam roller. Med hjälp av sin egen kroppsvikt rullar man enkelt ut knutor, rätar till ryggraden och masserar ut krampande muskler. Genom tryck på ömma triggerpunkter blir ryggont ett minne blott, stela vader försvinner efter några gångers användning och musklerna mjukas upp.
Utöver att Grid är ihålig – som gör den både miljövänlig (mindre skum går åt) och lätt att ta med – så har den en ojämn yta som hjälper till att stimulera blodcirkulationen för att maximera effekten.
Behöver du tips på hur du ska gå till väga: ladda ner appen Casall T-O.D., som är gratis, där i finns mängder av videos som visar hur du använder din skumrulle och blir av med dina spänningar.
Photo credit: TriggerPoint™

Jeanette Rattfeldt har en bakgrund från inredning, reklam, webb och kommunikation – både som designer, strateg, kreativ ledare och flera år som konsult. 2001 initierade Jeanette homestaging i Sverige och idag jobbar hon som inredningskonsult och konceptutvecklare. På lyx.se skriver Jeanette om allt hon brinner för, gärna där hon samtidigt kan bidra med sin expertis.