
Sommelierens 10 tips på nyårschampagne
Så här i årets elfte timme är det populärt att göra topplistor från året som gått. Jag tar mig friheten att tipsa om vinterns bästa nyårschampagne.
De flesta som sitter vid ett bord på en restaurang och för champagneglas tankfullt mot ljuset, strävar efter att framkalla bilder från en tur genom vingårdarna i Champagne. Det är helt förståeligt. Hur kan något så vackert som champagne uppstå ur det kalkrika platta landskapet norr om Reims? Hur kan månlandskap runt Reims producera det känsligaste, delikataste och mest transparenta vinet på planeten? Det är i klippformationerna, sluttningarna och dalgångarna där kritlagren dominerar som champagne har sitt geografiska ursprung.
Champagne är en marginell produkt, den är kuvösbarnet som växte upp utan några medicinska problem, den är dyslektikern som slutade som en stor författare, den är den oansenliga flickan längst bak i klassrummet, som slutade som världens högst betalda fotomodell.
Det är kort sagt, den omöjliga utgångspunkten för en lysande karriär. Champagne handlar om balans, om värme och kyla, mognad och brist på mognad, om att gå över den tunna linjen mellan äppelsyror i kombination med högt aromatiskt djup. Det handlar om de druvor som trotsigt omfamnar varje solstråle för att uppnå tillräcklig aromatisk mognad som behövs för att producera ett ljusets vin. Så lätt och samtidigt så svårt det är att komma på plats under den karakteristiska svamp-formade korken. Det är därför champagnen är vinets diva.
BÄSTA MULTIVINTAGE | CHARLES HEIDSIECK ‘BRUT RÉSERVE’ | Reims | Champagne | Frankrike | importör: Edrington Group | SBnr 77522 pris: 455 sek | 40PN 35PM 25CH | BJpoints 93(95)
TASTING NOTE ‘Även om Charles Heidsieck både är det bästa och mest berömda av de tre Heidsieckhusen, så var det sist på plan av de tre. Standardchampagnen Brut Resérve Mis en Cave tillhör i dag de bästa på marknaden och årgångsvinet är alltid en fröjd att följa. Från ett hundratal byar och 40% reservviner från åtta årgångar gjorde Daniel Thibault en av de bästa standardchampagnerna från de stora husen. Med ett par års extra flasklagring utvecklar den en högklassig doft av rostat bröd, vanilj och en lång komplex fruktighet med en len eftersmak av kola. Nu är vinet tillbaka igen efter att man känt sig tvingade att överge “mis en cave-konceptet”. Vinet är om möjligt ännu rikar, nötigare och chokladigare än tidigare. Vinnare i Paris som främsta non-vintage här om året. Mer Bollinger än Bollinger just nu!’
BÄSTA SABRERINGSBUBBLET | JACQUESSON & FILS ‘CUVÉE No736’ | Dizy | Champagne | Frankrike | importör: Vingruppen/Vinovum | SBnr 7436 pris: 369 sek | 29PN 18PM 53CH | BJpoints 92(93)
TASTING NOTE En av hemligheterna med den dramatiska kvalitetshöjning hos denna champagne i början av nittiotalet var att en fjärdedel vinifieras i ekfat. Jämför med Bollinger som tidigare gjorde en ekinfluerad standardchampagne (i dag endast 12%). En annan förklaring är att all Chardonnay kommer från Grand cru-byn Avize. Champagnen kombinerar seriositet med charm på ett underbart sätt. Den fruktiga doften backas upp av en gräddig Chardonnayarom. Smaken är perfekt balanserad med en nötig ekton i avslutningen. I bland för ung och pärondoftande. Om man har tålamod ger även de initialt gröna buteljerna underbar komplexitet. Alltså lagra flaskorna några år extra för att vara på säkra sidan.’
TERROIR-DRIVEN MICRO-CHAMPAGNE FÖR CHAMPAGNENÖRDEN | PIERRE PETERS ‘LÉS CHÉTILLONS’ 2006 | Le Mesnil-sûr-Oger | Champagne | Frankrike | importör: The Wineagancy | SBnr 90032 pris: 595 sek | 100CH | BJpoints 90(95)
BÄSTA BLANC DE BLANCS | TAITTINGER ‘COMTTES de CHAMPAGNE’ 2005 | Reims | Champagne | Frankrike | importör: Fondberg | SBnr 90298 pris: 1 200 sek | 100CH | BJpoints 94(97)
BÄSTA BLANC DE NOIRS | ANDRÉ CLOUET ‘UN JOUR DE 1911’ | Bouzy | Champagne | Frankrike | importör: WineWorld AB | SBnr 74145 pris: 549 sek | 100PN | BJpoints 90(93)
Les Petits Brousses, Les Hautes Brousses, Les Vaudayants,Les Ramoniers, Les Ronsures, Les Cercets, Les Gouttes d’Or, La Crois, Les Varnets, Le Vllage.
BÄSTA MOGNA CHAMPAGNEN | R & L LEGRAS ‘CUVÉE ST VINCENT’ 1996 | Chouilly | Champagne | Frankrike | importör: Scandinavian Wine & Food KB | SBnr 84003 pris: 749 sek | 100PN | BJpoints 95(97)
BÄSTA ROSÉCHAMPAGNEN | GOSSET ‘ROSÉ’ | Aÿ | Champagne | Frankrike | importör: Divine | SBnr 7405 pris: 459 sek | 44PN 56CH | BJpoints 90(92)
BÄSTA ICKE-CHAMPAGNEN | RIDGEVIEW ‘GROSVENOR BLANC de BLANCS’ 2010 | Sussex | England | SBnr 96051 298 eek | 100CH
TASTING NOTE ‘An delikat gyllene färg. Ihärdiga men eleganta bubblor som ger vinet en exceptionell mousse. I doften märks toner av honung och brioche. I smaken dominera svinet av citrus men även drag av tropisk frukt. Härligt balanserad.’ BJpoints 90(94)
COUP DE COEUR | PERRIER-JOUËT ‘BELLE EPOQUE’ 2005 | Reims | Champagne | Frankrike | importör: Pernod-Ricard | SBnr 87914 pris: 1 190 sek | 45PN 5PM 50CH | BJpoints 93(95)