Lyx.se Intervju: Catharina Bernstein, VD för Bukowskis Real Estate

Bukowskis har sålt konst och antikviteter sedan 1870. Nu bygger man vidare och utvecklar försäljningen av fastigheter. Den före detta tennisspelaren Catharina Bernstein är sedan september VD för nya – Bukowskis Real Estate. Möt “en av Sveriges i särklass bästa mäklare”.

Det är så Bukowskis presenterar Catharina Bernstein. Lyx.se träffar henne i ett rum fyllt med konst och böcker och med utsikt över den lokal där Bukowskis håller sina klassiska auktioner. Efter att ha satt ner kaffekoppen på bordet och flyttat undan en vackert inbunden bok smyckad med japanska tecken (till utropspriset 18 000 kronor) går vi rakt på sak:

Vad gör dig till en så bra mäklare?
Jag ger mig inte utan att ha presterat det där lilla extra och jag kan avsluta affärer. Det handlar mycket om psykologi, att kunna hantera människor. Bostadsaffärer görs inte sällan i samband med stora livshändelser. En skilsmässa, ett giftermål. Dessutom har jag kunskapen och nätverken.

Nätverken, ja. Catharina Bernstein har ett brett kontaktnät hämtat från olika områden. Sportvärlden, Handelshögskolan, finansbranschen och mäklarbranschen.

Som yngre var hon framgångsrik tennisspelare. Sverigemästare otaliga gånger. Spel på WTA-toruren, i Wimbledon, franska öppna och i landslaget.

Catharina Bernstein_4

Björn Hellberg kunde rabbla alla mina resultat. Och kan det förmodligen fortfarande. Jag har spelat mot de allra bästa; Seles, Martinez, Capriati, och vissa av dem slog jag som junior. Men jag blev inte bäst i världen. Mina föräldrar är akademiker och jag släppte aldrig fokus på skolan. Jag ville bli arkitekt eller ekonom. Valet föll till slut på Handelshögskolan och ekonomi.

Vad innebär det att ni är inriktade mot profilhem?
Ett profilhem kan vara allt från en tvåa till ett slott. Men det finns något speciellt som sticker ut, arkitektur, en historia. Bukowskis är ett starkt varumärke. Här i huset finns redan ett nätverk, kunder som går in på Bukowskis för att titta på möbler, som kanske visar sig vara intresserade av ett nytt hem också. Det är naturligt att ha hela konceptet och jobba med hela hemmet. Ofta byter man kanske möbler samtidigt som man byter bostad. Det kan börja med ett smycke och sluta med hela gården. Och vi har all kompetens In-house. Där är Bukowskis unika.

Ett aktuellt objekt, som rymmer ett stycke arkitekturhistoria, är en av de fem sommarvillor i Falsterbo som Josef Frank ritade.

_DSC5850_reduserad

Vad som har kallats för Sveriges första funkisvillor byggdes mellan 1927 och 1936. Bukowskis säljer nu villa Wehtje, det största av de fem husen, med en boyta på 325 kvadratmeter, byggt till industrimannen Ernst Wehtje. Priset lämnas på begäran men lär ligga någonstans runt 35 miljoner.

Img5376_sv

Villa Wehtje är högintressant i ett arkitekturhistoriskt perspektiv, som den första villa där Josef Frank använde sig av fria former. Arkitekten myntade själv uttrycket “accidentism” som beskrivning för den friare hållning han ville inta gentemot funktionalismen. Han såg huset som “en samling stigar och platser, en sfärisk kontinuitet genom vilken man vandrar med en förväntning om att varje förflyttning eller sväng ska innebära en ny rumslig sensation”.

Verksamheten med fastighetsförsäljning är fortfarande under utveckling. Vad händer framöver?
Nu ska vi hitta bra webblösningar och bygga ett team. I dag har vi kontor i Båstad förutom här i Stockholm. Vi kommer att utöka verksamheten på de platser där Bukowskis redan finns, som i Göteborg och Malmö.

Vad är lyx för dig?
Frihet. Men också tilltalande föremål, vyer – fastigheter. Något som man blir glad och inspirerad av att vara nära. Och ibland vill äga.

Om du ska ge ett tips som gör oss medelmåttiga motionärer till bättre tennisspelare?
Psykologin. Du behöver inte ens alltid vara på tennisbanan för att förbättra ditt spel. Tänk tanken att du gör rätt. Våga tro på dig själv.

Fotograf Andrea Turander 070-7202555 andrea.turander@telia.com

Foto: ChrizPhotography.se och Andrea Turander.