julgransutställning hotel birger jarl

Mode-Sverige tolkar julen på årlig julgransutställning

100 modedesignade granar senare firar nu Hotel Birger Jarl sin julgransutställning i Stockholm. Under december månad kan du besöka hotellets lobby för att beskåda årets tio granar som stylats av några av mode-Sveriges mest aktuella personligheter.

Årets deltagare består bland annat av en hovflorist, en rosad smyckesdesigner och en omtalad moderedaktör. Samtliga julgransdekoratörer har lyft fram sin stil och skapat en unik gran som de anser representerar dem på bästa och tydligast sätt.

julgransutställning hotel birger jarl Z

Fin gran pyntad av Zetterberg Couture. Bild: Michaëla Hemgren

Vissa har valt att fokusera på ett för dem viktigt ämne istället, som till exempel Plaza Magazines moderedaktör Robert Nordberg som valt att dekorera sin gran med hängande fredsduvor vikta i blått papper med tryck från Unicef.

– Min gran är skapad för ett välgörande ändamål. Jag vill hjälpa Unicef i arbetet med barns rätt att få gå i skolan. Att få vara med att bidra till att fler barn och framförallt flickor får utbildning i utsatta länder känns bra, säger Robert Nordberg.

julgransutställning hotel birger jarl Plaza

Årets 10 julgransdesigners heter Therese Zetterberg för Zetterberg Couture, Robert Nordberg för Plaza Magazine, Naim Josefi, Claes Carlsson, Ida Lanto, William Wahlström, Elin Alemdar för Stylein, Krista Kretzschmar, Philip Warkander och Saif Bakir och Emma Hedlund för Common.

– Det har verkligen varit tio fantastiska år med detta roliga event. Utställningen har blivit ett uppskattat evenemang bland gäster och besökare, men också bland kreatörerna som fått ett annorlunda skyltfönster för sin design, säger Marianne Hultberg, vd Hotel Birger Jarl.

Blomkonstnären och hovlakejen Claes Carlsson som arbetar vid de Kungliga Hovstaterna har skapat en blommande gran helt enkelt därför att han älskar blommor.

julgransutställning hotel birger jarl Hovets blommor

 – För att jag älskar blommor, så enkelt är det!

julgransutställning hotel birger jarl Philip_Warkander_Leftovers

Modeforskaren Philip Warkander här med sin gran ”Christmas Leftovers”.

– På vårvintern när snön smälter bort och liken av utslängde granar kommer fram – det är något fint med det också. En slags poesi i dess sorgsenhet och i det tillfälliga.

Elin Alemdar berättar för Lyx.se att samtliga julgransdekorationer i hennes gran är gjorda av exakt samma material som finns i Styleins nuvarande kollektion som syns ute i butikerna just nu.

julgransutställning hotel birger jarl Stylein

Hon berättar att oftast så skapas kollektionerna så långt i förväg så det vi ser i butik nu designades för över ett halvår sedan. Nuvarande kollektionen innehåller material såsom siden, mocka och merinoull.

Granen beskriver min Styleinvärld som är ett eget kreativt universum skapat av exklusiva kvaliteter, vackra mönster, talande färger och feminina siluetter, säger Elin Alemdar.

Modegranarna finns att beskåda i Hotel Birger Jarls lobby mellan den 29 november och 22 december.

Avslutningsvis visar vi en av Lyx.se’s favoriter. “Dévoiler” från unge couturedesignern William Wahlström…

julgransutställning hotel birger jarl Young Fashion