Designade granar på Hotel Birger Jarl

Lyx.se var på plats när Hotel Birger Jarl i samarbete med Micael Bindefeld öppnade sin traditionella julgransutställning samma morgon som den första snön lägligt lagt sig. Vi smakade på glöggen, kollade in granarna och pratade med några av kreatörerna om deras granar och projekt i övrigt. Naturligtvis passade vi också på att fråga vad som är lyx för dem.

Malinda Damgaard är modist. Hennes hattar har burits av personer som Kronprinsessan Victoria, Lady Gaga och Grace Jones. Hennes gran har också fått formen av en hatt.

– Jag älskar färg och ville ha mycket saker i min gran. Dessutom har jag bott mycket i England och ville ha med saker med en koppling dit och den tunga historien om hattmakare på 1700- och 1800-talet. Arbetarna i hattfabriken utsattes för metaller som lagrades i deras kroppar och som så småningom gav upphov till sjukdomar, depression och ångest.

Malinda säger med glimten i ögat att hon själv började jobba med hattar just för att dölja att hon är galen. ”Mad as a hatter”, som hennes skapelse heter, är en vardaglig fras i England som används för att hänvisa till en galen person.

Malinda, vad är lyx?

– Kvalitet. Hantverk med kvalitet. Och att få göra lyxiga hattar.

Denim Demon Jeans representerades av Oskar Olsson. Brodern Anton kunde inte vara på plats eftersom han är i Paris för att leta tyger. Deras gran har fått namnet ”Sápmi” och är precis som jeansmärket en hyllning till familjens samiska arv och hantverket. I granen hänger knivar och skinn, snidat och flätat. Oskar, som innan han startade jeansmärke jobbade i butiker som JC och Solo, berättar att han har kärlek och stolthet som drivkraft snarare än att tjäna pengar.

– Vi vill värna jeansens ursprung som arbetskläder och samtidigt addera något mer. Vårt samiska blod, våra rötter. Jobbet har gjort att vi lärt oss mer om vår familj och bakgrund. Vi har hittat släkt vi inte visste fanns.

Oskar, vad är lyx?

– Det jag gör nu. Att få jobba med något jag är stolt över och har skapat själv. Och att hämta tidigare på dagis och vara med min familj.

Petra Tungården, bloggare och moderedaktör på Metro, kallar sin gran för ”Uteliv”. Hon beskriver att hon är väldigt bra på fyllesms och att hennes plånbok är blottad efter alla krognätter. Hon tänkte sig en festgran men det blev något annat. Hennes gran består av träplankor och stearinljus. Det blev en gran att ta med sig utomhus istället.

Petra, vad är lyx?

– Fina hem. Inredning och möbler i klassisk design. Det är mer bestående än kläder.

Lisa Wikander är designern bakom Mes Dames, som hon grundade 2009. Mes Dames gör kläder till coola kvinnor med karaktär och bärs bland annat av Ruth Vega Fernandez och Ane Brun. I våras flyttade hon hem från Paris och i september öppnades butiken på Skeppargatan. I hennes gran – ”Handen i handsken” – hänger vita damhandskar.

– Jag samlar på handskar. Snygga handskar är kvinnligt och elegant. Det vita representerar vinter.

Lisa, vad är lyx?

– Tid. Och inom mode fina material och fint hantverk.

Rasmus Wingårdh vill testa gränser och utmana med sin granskapelse ”50 Shades of Gran”.

– Den symboliserar hur vi är bundna vid traditioner. Traditioner som binder oss samman men också håller oss fast. Eller, det är en efterhandskonstruktion. Jag ville göra en bondagegran.

Rasmus är modeskapare och har jobbat med märken som Filippa K Man, POUR och NN.07. Just nu jobbar han med en egen kollektion samtidigt som han har uppdrag för JC och Baron. Förhoppningen är att han ska hjälpa väsktillverkaren Baron att uppdatera varumärket så att de når en ny yngre målgrupp. Kläder är kärnan men Rasmus ser sig som kreatör i vid bemärkelse. Han är mycket intresserad av konst och har även börjat jobba med foto och grafisk formgivning. Särskilt intresserad är han av gråzonen mellan konst och porr, något som utforskas i ”Another porn blog”.

Rasmus, vad är lyx för dig?

– För mig är det något med begränsad tillgänglighet. Skrädderi är mer intressant än traditionellt lyxiga varumärken. Det ska vara något unikt av hög kvalitet. Antitesen till slit och släng.

Övriga designers som medverkar är Maria Nilsdotter, Matilda Wendelboe, Fadi el Khoury, ALTEWAISAOME och Saman Amel. De tio granarna finns att skåda i lobbyn på Hotel Birger Jarl fram till den 20 december.