McLaren P1 – bättre än Porsche 918 Spyder och Ferrari LaFerrari?

Ferrari har presenterat sin kronjuvel LaFerrari och Porsche har kört sin 918 Spyder runt Nordschleife på 6,57. Och McLaren, ja dom säger själva att deras P1 är ”den mest spännande och den mest tekniskt avancerade superbil som någonsin gjorts.”

Det är härliga tider för fans av supersportbilar! McLaren, Ferrari och Porsche verkligen hetsar varandra att bygga snabbare och tuffare bilar än någonsin.


McLarenP1_2

Det är lätt att bli fartblind när man ser siffrorna för McLaren P1. Hör på det här: 903 i effekt och 900 i vrid. Det är sjukt mycket pulver i en produktionsbil. Men ändå. Ungefär vad som krävs för att hänga med resten av gänget i rejset. I det här startfältet är 0-100 ganska ointressant, hela griden klarar det ändå på sub 3 sekunder. Istället snackar vi 0-300. Det tar bara 16,5 sekunder i P1. Då kan du ändå hålla stumt +50 km/h till, vid 350 slår bilen av automatiskt och begränskar topphastigheten elektroniskt.

McLarenP1_3

McLaren P1, som är arvtagaren till den legendariska F1, presenterades som prototyp på bilsalongen i Paris i oktober 2012. Den första färdiga bilen hämtades i början av oktober 2013 från fabriken i Woking, England av en lycklig ägare. Sammanlagt 375 personer får hämta varsin bil innan McLaren lägger ner produktionen. Alla är paxade men du kan skriva upp dig på väntelista hos McLaren Stockholm, om nu någon skulle ångra sig.

McLarenP1_4

Motorn i P1 är en fyraliters V8 plus en elmotor med KERS. Bromsarna är keramiska och ska ha fenomenal bromsverkan men jag har tyvärr inga uppgifter på hur stora skivorna är. Den dubbelkopplade växellådan är 7-petad. På 19 tumsfälgarna sitter 245 fram och 315 bak. Resten av bilen är rena rama kolfiberfestivalen. Det hjälper till att hålla vikten under 1.400 kilo.

McLarenP1_5

McLaren säger att P1 är världens mest aerodynamikskt avancerade supersportbil. ”Designed by Air” är ett uttrycket som återkommer. Bilen är fenomenalt läcker. Den kurviga karossen har ett ton personlighet och ser bra ut ur alla vinklar. (Något som föregångaren F1 också klarade utom rakt bakifrån.)

McLarenP1_6

Det alla väntar på nu är en officiell tid runt Nordschleife. Är P1 verkligen snabbare än 918? McLaren säger sig nämligen ha satsat allt på att bygga världens snabbaste produktionsbil runt en bana – det tycker dom är ett starkare statement än världsrekord i topphastighet. Kanske för att dom vill undvika att tävla med Bugatti, Pagani och Koenigsegg utan trots allt jämföras ”bara” med Ferrari och Porsche? Hur som helst, skönhetstävlingen vinner dom lätt. McLaren P1 är i mina ögon en av dom vackraste designade bilarna någonsin.

McLaren P1

Sorry, the comment form is closed at this time.