Ett liten oas i solnedgångens paradis. Aressana Spa and Suites.

Om jag ska komma med ett enda tips för en utlandssemester där man åker omkring för att besöka flera ställen, då är det just det att börja mer modest vad gäller boende och resort, för att sedan kunna kliva upp ett par nivåer och avsluta på topp.

Man blir på något sätt mer och mer positiv ju längre man rest och känner sig mer och mer omhändertagen ju bättre service och kvalitet på har på det hotell man valt att vistas på.  Mycket bättre än att göra tvärtom – då kan man ju inte bli annat än besviken…

Strategin med att byta upp oss ett par nivåer varje gång vi bytte ö och semesterort tillämpades på vår just genomförda resa i Greklands övärld. Vi avslutade obestridbart på topp med det lilla lyxhotellet Aressana Spa and Suites som ligger i Santorinis huvudstad Fira (Thira).

hög_Aressana_entre

Aressana Spa and Suites tillhör ”Small Luxury Hotels of the World” sedan ett par år tillbaka och är ett litet familjeägt hotell på bästa placering i staden.

Aressana_SLH

Hotellet andas design och lyx så fort man kliver innanför dess vita väggar.

Hög_Aressana_hotel grounds

 

Rummen är fräscht inredda med relativt små, trots att vi bodde i en svit. Storleken kan dock förklaras av att detta lilla lyxhotell ligger på en av de små höjderna i Fira, där man trängs med utrymme tillsammans med Hotell Atlantis, och båda hotellen, samt alla andra byggnader, ligger placerade längst upp på vulkanens övre kant!

Aressana_lobby

 

Det är en bedrift att detta fina hotell trots allt rymmer både pool, ett lyxspa, rymlig entré och reception, flera terrasser samt två restauranger. Dessutom finns här och var plats för små uteplaster där du kan slå dig ner med en bok eller en drink för en mysig konversation.

Aressana_hörna

Aressana har ett 40-tal rum i olika storlek, inklusive garden suites, pool suites och en honeymoonsuite. I bröllopssviten kan taket öppnas och de nykära kan njuta av en svårslagen vy upp mot öppen blå himmel eller stjärnklar medelhavsnatt.

Aressana_kudde

Vid ankomst bemöts man av personal som serverar citronvatten samt en våt handduk för avtorkning av dagens damm. Vi visas runt bland hotellets faciliteter medan väskorna bärs in på rummet.

Aressana_Hostess Anna Konstantopoulos

På rummet bjuder hotellet vid ankomst på någon typ av snacks – denna dag färska Santorinifikon med salt o honung. Till kvällen har rumstäderskan vikt ner sängen, dragit för gardinerna, ställt fram tofflor samt bjuder på ytterligare kvällsgodis – denna kväll någon typ av marmelad i kubform.

Aressana_tofflor

När vi vaknar dagen efter öppnar vi upp dörrarna från sovrummet ut till vår egna lilla terrass som vetter ut mot en liten trädgård. Ovanför hänger klasar med gröna druvor i träspaljen. Palmen i bakrunden vajar och himlen är fantastiskt blå. Sådant vi svenskar längtar efter extra mycket stora delar av året.

Hög_Aressana_trädgård

 

Hotellvistelsens första frukosten intas i det orangeriliknande rummet invid poolen och bjuder på traditionell grekiskt frukostbuffé. Något hotellet stoltserar med. Lokala bakverk finns en masse samt färsk frukt, nybakt bröd, färskpressad apelsinjuice, scrambled eggs och grekisk yogurt.

Aressana_lunch

Så långt det är möjligt använder hotellets restaurang lokalproducerade produkter, och till viss del ekologiska. En av hotellägarens söner har bikupor vars honung vi toppade den grekiska yogurten med vid frukosten. Santorinitomaterna vid lunchen kommer från familjens egen plantering på ön liksom en del andra grönsaker.

Aressana_grekiska delikatesser

Receptionen känns luftig med härliga designmöbler i sobra färger. Hotellrummets inredning går i varma jordnära färger. Badrummen är helkaklade med gråbeiga färger och mörka trädetaljer. Badrumsartiklarna såsom schampo, balsam, duschcreme, tvål och hudlotion kommer från en inhemska leverantören Papoutsanis. Samtliga faciliteter som jag kan komma på att jag behöver finns – TV, hårtork, kassaskåp, kylskåp, AC, badrock och så vidare. Jag är dessutom nöjd att hotellets kostnadsfria Wifi har bra täckning i hela hotellområdet. Det har ju varit lite sisådär med det på andra ställen.

Aressana_lobby

Poolområdet är inbjudande med vit-turkosa matmöbler, solstolar i ljus rotting och romantiska så kallade cabanas med vita tyger där man kan vara mer privat under dagen eller bara när man vill få lite skugga från den starka Santorinisolen. Dessa cabanas kan tyvärr inte bokas utan det är “first come first serve“.

Aressana_cabana2

 

Aressana_cbana view

Att luta sig tillbaka här med sval drink och blicka upp mot kombinationen av blå himmel, kritvita hus och starkt ceriserosa bougainvillea är något att rekommendera. Jag var dessutom vid det här laget trött på sandstränder – både vita och lavasvarta.

Aressana_pool1

Till skillnad från vissa andra lyxhotell på ön är barn välkomna här, även om det inte är världens mest barnvänliga miljö. Poolen var poppis bland våra två döttrar men man gör bäst i att hålla dem under kontroll och utan för högljudda toner.

Hög_Aressana_pool blomma

I hotellets spa finns en stor blandning av behandlingar för ansikte, händer, fötter eller helkropp. Hos Tefsion Kallos Spa tycker jag du ska passa på att njuta av behandlingarna tillsammans med din partner – många är anpassade för just det. Spaanläggningens filosofi följer tron att interaktionen mellan livskrafterna hos solen, månen och jorden finns i alla levande ting, både fysiskt och emotionellt. Solen representerar uppvaknande som påverkar tid, tidsvattnet och energier – på Santorini glömmer ingen solens uppgång och nedgång. Månen är symbolen för stillhet som lugnar din framfart i livets hektiska vardag och tar ner dig på jorden igen. Jorden är symbolen för näring, för både kropp och själ. Med dessa tre symboler i tanken skapas Tefsion Kallos Spas behandlingar. Exempel är aromaterapi, kroppsskrub, djupgående massage, kroppsinpackning med örter, reflexologi och hot stone massage för att nämna några. Varför inte bara gå ner en stund och njuta i deras Hammam.

Aressana_room

Inte många steg från hotellet ligger fler lyxrestauranger såsom gourmetstället Koukoumavlos och fiskspecialisten 1500 B.C. Runt hörnet, eller rakt över gatan beroende på hur du ser det, har du dessutom Firas finaste kullerstenstorg med en storslagen kyrka samt en hänförande utsikt över den havsfyllda vulkankratern, Caldera. En vy du sent ska glömma.

Aressana_Sunset2

 

En av världens mest fotograferade solnedgångar. Strax före solnedgång samlas både greker och turister på torgen för att alla se på solnedgången innan man sätter sig för att avnjuta sin middag strax intill.

Aressana_Fira

Avslutningsvis är Aressana ett lyxigt litet hotell med en avslappnad atmosfär som ger dig en skön känsla av välbehag och semesterro. Ett bra avslut på utlandsvistelsen och en bra start på sommaren…

Aressana_Fira_utsikt