Besök en barberare

För tillfället sitter jag så stilla som möjligt, blickar ut över havet och odlar mitt semesterskägg. Men när vardagen återkommer och skägget åker av ska det ske medelst – våtrakning. Enligt Wikipedia den mest klassiska formen av rakning, som innebär att ett vasst rakblad används för att avlägsna hår. Helt enkelt. Inga konstigheter.

aqua-di-parma

För det mesta blir det till att använda tvål, lödder och rakhyvel hemma. Efteråt en skön after shave, för mig alltid från Acqua di Parma. Men det kan vara lyxigare än så.

barber-books2

Besök en barberarsalong och låt dig rakas med kniv. Roy & Son har öppnat i nya Hornstull och erbjuder bland annat en klassisk behandling just med namnet – Knivsöder: “en klassisk rakning med kniv, varma omslag, rakolja, rakkräm, kallt omslag och after balm.

Rekommenderas gör också ett besök hos Barber & Books i en annan del av Söder (se bilderna nedan). Utöver den utmärkta rakningen och miljön, inspirerad av 1920-talets Manhattan, finns det också möjlighet att ta en titt på, och kanske köpa, en fotobok ur ett handplockat exklusivt urval.

barber-books

Och rör du dig inte på Södermalm finns det kanske en barberare i din stadsdel eller stad också. Ta en titt på Skäggbloggen. Men se upp för Sweeney Todd-typen, barberaren och massmördaren som skär halsen av sina kunder, vilkas kroppar sedan används i köttpaj.

sweeney-todd

Johnny Depp gestaltade honom i Tim Burtons film och i december sätts Stephen Sondheims musikal upp på Stockholms stadsteater med Peter Jöback och Vanna Rosenberg i huvudrollerna. Och innan teaterbesöket – glöm inte rakningen.