Storslagna musikalen The Phantom Of the Opera till Sverige med Peter Jöback

The Phantom Of the Opera är en av världens mest storslagna musikaler och har setts av mer än 140 miljoner människor. Hösten 2016 firar musikalen 30 år och sätts upp på Cirkus i Stockholm. Bara under första veckan såldes 80 000 biljetter, vilket motsvarar ett utsålt Globen och ett utsålt Ullevi tillsammans.

The Phantom of the Opera är en av världens mest kända och framgångsrika musikaler med musik av Andrew Lloyd Webber, sångtexter av Charles Hart och libretto av Richard Stilgoe och Webber. Musikalen är baserad på romanen med samma namn av Gaston Leroux. Den första föreställningen sattes upp på Her Majesty’s Theatre i Londons West End den 9 oktober 1986 med Michael Crawford och Sarah Brightman i de ledande rollerna. Regi av den legendariske Harold Prince. Senast föreställningen sattes upp i Stockholm var 1989-1995 på Oscarsteatern och den blev då en av Sveriges största teatersuccéer.

Sedan tidigare är det klart att vår största musikalstjärna Peter Jöback spelar The Phantom, en roll som han hyllats för både på Broadway och West End. Nu är ensemblen komplett och biljetterna har släppts. Den 14 september 2016 slås portarna upp på Cirkus i Stockholm för originalproduktionen av The Phantom of the Opera på svenska.

Peter Jöback var den första europé att spela den prestigefyllda rollen som the Phantom på The Majestic Theatre, Broadway i New York och han är en av endast fyra personer som har spelat den både där och på Her Majesty’s Theatre i Londons West End. Peter har just avslutat sin bejublade arenaturné ”I Love Musicals” och förbereder nu julshowen ”Jag kommer hem igen till jul” på The Theatre i Göteborg. 2016 tar Peter ”The Phantom of the Opera” till Sverige igen.

Fick sina drömroller

Efter en omfattande period av auditions inför producenter och det internationella kreativa teamet är nu hela den svenska ensemblen klar. Skådespelare, operasångare, balettdansare samt en stor orkester har valts ut. Den magnifika scenografin som i sommar börjar byggas på Cirkus ska, helt i enlighet med originalproduktionen, efterlikna Parisoperan.

Rollen som Christine spelas av Emmi Christensson, 31 år, från Falkenberg. Emmi gjorde sin West End-debut som Christine 2014 och spelar just nu rollen på Her Majesty ́s Theatre i London. Hon var även en av Peters inbjudna gästsolister i höstens ”I Love Musicals” där hon också blev presenterad som hans leading lady i The Phantom of the Opera.

Emmi Christensson as Christine in The Phantom of the Opera. Photo by Johan PerssonEmmi Christensson som Christine i The Phantom of the Opera. Foto: Johan Persson.

Anton Zetterholm är svensken som är en av Tysklands mest kända musikalstjärnor. Nu kommer han hem till Sverige och gör rollen som Raoul, Greve de Chagny. Anton gör därmed sin första stora musikalroll i Sverige efter flera år på de stora scenerna i England och Tyskland.

I övriga rollistan ser vi Pontus Helander som Monsieur André, Rolf Lydahl som Monsieur Firmin, Karolina Andersson som Carlotta Giudicelli, Glenn Kjellberg som Ubaldo Piangi, Tehilla Blad som Meg Giry samt Sanna Martin som Madame Giry.

Intro bild längst upp: Peter Jöback som The Phantom. Foto: Joan Marcus.