Glöm inte hjälmen! Dansa med Daft Punk

Nej, det var inte bättre förr. Men ibland måste man se tillbaka för att kunna förnya sig. Thomas Bangalter och Guy-Manuel de Homem-Christo i den franska duon Daft Punk, som haft stort inflytande på modern elektronisk dansmusik, hittade inte längre vad de sökte i datorer och samplingar när det efter åtta år var dags att producera en ny skiva.
Istället vända man sig till ursprunget: analog inspelningsteknik och analoga instrument. Och framförallt bjöd man in upphovsmännen som var med när det begav sig, de som skapade legendarisk disco och soul på 70- och 80-talen. Bland andra Nile Rodgers, som producerat Diana Ross, David Bowie och Duran Duran och John Robinson jr som spelar trummor på Michael Jacksons Off the Wall från 1979.

Random Access Memories har också marknadsförts på det där sättet man trodde bara hörde gårdagen till, den tid då skivbolagen satt på makten och pengarna. Bara en sådan sak som att utvalda journalister transporterades till en tåghangar inredd med designade skinnstolar för hemlig förhandslyssning.

Och recensionerna blev översvallande: ”Random access memories” kan mycket väl vara den mest underhållande – och tveklöst vansinnigaste – musikaliska historieföreläsning jag har tagit del av i modern tid, skrev Andres Lokko i SvD.

Det hela följdes av långa kulturartiklar och analyser (läs till exempel Stefan Thungren här och inte minst, observera spotifylistan längst ner med låtarna som inspirerat Daft Punk). Börjar det här låta komplicerat? Det är det inte. Det är glädje, en hyllning och firande.

Hoppas du inte redan hört den för mycket. Den klassiska sommarplågan brukar ärligt talat ofta vara av aningen tveksam kvalitet, Get lucky är något helt annat. Sätt på repeat och ge dig ut på dansgolvet. Och för säkerhetsskull, kanske läge att lägga bud på en Daft Punk-hjälm.

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=5NV6Rdv1a3I&w=560&h=315]

 

She’s up all night ’til the sun
I’m up all night to get some
She’s up all night for good fun
I’m up all night to get lucky