Cape Bjäre och produkten av dess nypotatis. En lyxig vodka från finsmakaren Karlsson.

Svensk färskpotatis anses vara något extra. En delikatess. Den finns bara under en viss del av året vilket gör att många längtar till perioden då vi kan köpa ett kilo som gott tillbehör till sommarmåltiden. Varje år på våren betingar de första kilona färskpotatis ett mycket högt kilopris. Ibland flera tusen kronor kilot.

Finsmakare gillar färskpotatis från Bjärehalvön i sydvästra Sverige.  På Bjärehalvön har marken brukats av familjer i generationer och är, med sina speciella sandiga jordar och närhet till havet, en perfekt plats att odla färskpotatis på. Potatis från Bjärehalvön är så klart jätte god att äta som den är, men de små knölarna används också till att göra något så kul som vodka. Master Blender Börje Karlsson (mannen bakom Absolut Vodka) har hittat den perfekta mixen av olika färskpotatisar för att framställa sin Karlssons Gold Vodka. Råvaran är hela sju sorters färskpotatis från Bjärehalvön. Karlssons Gold är en 40-procentig vodka som är vit i färgen med lite guldig ton. Både smaken coh doften har en tydlig ton av färskpotatis och jord.

Mr Börje Karlsson

Karlssons Vodka tillkom på initiativ av de skånska potatisbönderna tillsammans med formgivaren Hans Brindfors, marknadsföraren Peter Ekelund och Olof Tranvik. Teamet bakom vodkan är noga med dryckens arv och historia genom att gå tillbaka till gamla hantverksmässiga metoder för att framställa vodkan, där man vill man bevara så mycket karaktär som möjligt av både råvara och ursprung – nyskördad färskpotatis.

Karlsson’s Vodka Batch 2008 och Karlsson’s Vodka Batch 2008 är två stycken ”limited edition” vodkas som endast producerades i 1 980 flaskor, signerade och numrerade.

Karlssons_batch_vodkas

Produkten verkar onekligen vara poppis i USA just nu, där man bland annat just varit på plats i New York för det stora eventet Manhattan Cocktail Classic 2013. Amerikanarna måste tycka det är exotiskt med ytterligare en svensk vodka ”over there”, som konkurrent till gamla Absolut.

Det är roligt med mindre producenter som spetsar in sig på något alldeles speciellt av ren passion och det känns extra kul att köpa något som är lite mer unikt som en dryck producerad i begränsad upplaga på någon lokal liten ort i Sverige. Så känner jag även för Stockholms Skärgårds egen vodka, Möja Vodka, från Långviks Krydderi & Handel. På en av Möjas grannöar i Stockholms skärgård spenderar vi som familj våra somrar. Att sitta på klippan en varm sommardag med en S.O.S (Smör, Ost och Sill) med en tillhörande snaps på Möjavodka är fint. Man ska gynna de lokala småproducenterna, egentligen med vilken vara det än gäller, då de med passion ger oss en större variation som förhöjer livet.

Möja krydderi

Till midsommar kommer en premiumvodka av ovanstående karaktär samt goda små Bjärepotäter att finnas åtminstone på vår lunchbuffé. Det känns som en riktigt svensk början på sommaren 2013.