Fendi does Fontana di Trevi. Världens mest kända fontän får makeover.

Fontana di Trevi är en av världens mest kända fontäner. För oss är den mest känd efter att svenska filmstjärnan Anita Ekberg poserade i fontänen under inspelningen av italienska regissören Federico Fellinis film La Dolce Vita (Det ljuva livet) från 1960. Filmen förärades med Palme d’Or och vann en Oscar för ”Best Costume”. Bilden av välsvarvade Anita Ekberg badandes i fontänen har cirkulerats och framställts i media otaliga gånger under decennierna.

Fontana di Trevi, som är en av Roms mest besökta monument, är en fontän som byggdes under åren 1732-1762 och kan nog anses som en av världens mest fotograferade turistattraktioner. Med tanke på antalet personer som varje dag, varje vecka och varje månad besöker platsen året om och hur många liter vatten (ca 80 000 kubikmeter…) som rör sig inom fontänen kan man förstå att visst underhåll behövs. Nu ska den få sig en så kallad make-over som sponsras av inte mindre än italienska modehuset Fendi. Borgmästare Gianni Alemanno har efterfrågat en renovering av den kända fontänen och nu har Fendi som sagt åtagit sig att bekosta det hela som kommer att inkludera både en genomgående tvätt och även vissa reparationer på marmorstatyerna och bassängen. Initiativet är en del av projektet ”Fendi for Fountains” som lanserades av modeföretaget förra året. Det 20 månader långa programmet väntas vara klart under 2015. Efter Trevi väntar fyra andra fontäner i Rom på renovering. Därefter ska Karl Lagerfeld föreviga projektet och dess fontäner i en exklusiv fotobok.

Vi får anse oss lyckligt lottade för att kommande generationer med hjälp av dessa donationer även fortsättningsvis kommer att få se och njuta av några av vår världs vackraste kulturarv. Kanske vill även ditt barnbarn kasta ett mynt i den mytomspunna fontänen för att önska sig något?

fontana_di_trevi_stor