Elegant som Lady Di. Prinsessan Dianas klänningar på auktion

Tisdag den 19 mars auktionerar Kerry Taylor Auctions i Bermondsey i sydöstra London ut en alldeles unik kollektion klänningar. Det är 10 stycken av prinsessan Dianas mest mytomspunna och vackraste skapelser som går under klubban.

Prinsessan Diana, som utvecklades från en blyg viol till en riktig stil-ikon, bar lika gärna klänningar från sina brittiska favoritdesigners Catherine Walker, Zandra Rhodes, Bellville Sassoon, Bruce Oldfield, Jacques Azagury, som av internationella designers som Gianni Versace och Christina Stambolian.

På auktionen säljs bl.a. den fantastiska midnattsblå klänningen från Victor Edelstein, som Lady Di bar när hon under en statsmiddag med president Reagan 1985, dansade med John Travolta i Vita huset. Klänningen bedöms vara värd minst £ 600,000 ($ 915,000).

I juni 1997 beslutade prinsessan Diana, på förslag av sin unge son prins William, att sälja några av sina mest påkostade galakläder för att skänka pengarna till människor i nöd. Historien om dessa sällsynta och speciella klänningar fortsätter nu på 249-253 Long Lane, Bermondsey i London. Det är nämligen en av köparna från auktionen 1997, som nu säljer sin samling bestående av de 10 mest fabulösa klänningarna från Dianas storhetstid.

Vill du förgylla din garderob med en Lady Di-klänning så får du räkna med att öppna plånboken rejält, eftersom allt som har med prinsessan av Wales att göra lockar många samlare från hela världen.

Är du i London i mitten på mars kan du passa på att titta på galaklänningarna, då de visas söndag den 17 mars, måndag den 18 mars och tisdag den 19 mars. En förhandstitt i auktionskatalogen kan du få här.