Frukost på The Wolseley

“Breakfast is everything. The beginning, the first thing. It is the mouthful that is the commitment to a new day, a continuing life.” – A.A. Gill

Jag lämnar londonregnet bakom mig. På andra sidan draperiet blir jag tilltalad Sir och får hjälp med att dra in stolen. Servicen är diskret och korrekt. Porslinet vackert. Maten är utmärkt och gjord av de bästa råvaror. Runtomkring möts affärspartners, vänner med en ledig förmiddag och en och annan turist som firar födelsedag. Senare under dagen är det inte omöjligt att någon berömd skådespelare eller artist dyker upp. Men nu är det dags för frukost på The Wolseley på 160 Piccadilly i London.

Många anser frukosten vara dagens viktigaste mål. Jag inleder dagen med yoghurt och frukt, färskt bröd, marmelad, wienerbröd och slutligen mer engelskt: bacon, korv, ägg, bönor, stekt tomat, champinjoner och blodkorv. Till detta massor med både te och kaffe. Jo, jag blir mätt. Tar en promenad i Green Park för att smälta maten och äter inte igen förrän sent på kvällen.

Granne med klassiska  The Ritz i West End ligger den pampiga byggnaden som i början av 1920-talet skapades av arkitekten William Curts Green för att fungera som Wolseley Motor Showrooms. Det är marmor, trappor och pelare. Inspirationen hämtades framförallt från kyrkobyggnaden Santo Spirito i Florens färdigställd 1487. Men lokalen är fylld med influenser och detaljer från olika epoker och konstinriktningar. Bilarna på det svarta och krämfärgade marmorgolvet sålde dåligt så företaget gick i konkurs 1926 och Barclays Bank flyttade in. 2003 öppnade kaféet och restaurangen – The Wolseley.

Citatet i inledningen är hämtat från boken Breakfast at the Wolseley. Författare är A.A. Gill, kanske världens främsta matskribent. (För ett år sedan gick han en krogrunda i Stockholm. Hans text om det publicerades i DN.) Boken ger en inblick i hur det går till bakom kulisserna på The Wolseley i samband med frukost och du får veta mer om den unika byggnaden. Du får också recept så du kan njuta din frukost hemma Wolseley-style.

Men The Wolseley är inte bara frukost. Öppet från sju till midnatt för lunch, afternoon-tea och middag. Boka bord: 020 7499 6996