Dinner by Heston – The Mandarin Oriental på Knightsbridge i London

Fick några avbokningar i veckan…vad göra? Fick ett mejl…hade fått en två:a på Dinner by Heston, som ligger inne på det fashionabla Mandarin Oriental Hotel på Knightsbridge. Snabb koll i kalendern och ett samtal till min gastronomiske gangster till barndomsvän. Taxi till Arlanda…

Innan middagen på Dinner by Heston tog vi en sväng på stan kring området vid Green Park. Inne på Harrod’s blev man påmind om den lyx som vi inte riktigt ser på svenska motsvarigheter. Jag lät mig insupa atmosfär och dofter nere i marknivån där det ligger ostronbarer, steakhouse, caviar och lax-restaurang med mera. Medan jag botaniserade i den fantastiska vinavdelningen i källarplan (var skall en vinbutik annars ligga) så läppjade jag på ett svalt glas Bollinger ‘Rosé’. I vinbutikens sortiment finner man bland annat: en kul Dompa-låda (Dom Pérignon’00. Dom Pérignon Rosé’98 & Dompa Oenotheque’93), 2004 ‘Dom Pérignon by Jeff Koons’, 2004 Belle Epoque (magnum), 2006 Cristal Rosé (magnum), 1995 Charles Heidsieck Blanc de Millenaire, 2002 Piper-Heidsieck Rare, 1995 Krug Clos d’Ambonnay’’002 for 007′ (en specialutgåva av Bollinger LGA’02 som tagits fram till nya Bondfilen) osv.

Harrods

Efter en stunds shoppande promenerade jag den korta biten från Brompton Road till Knightsbridge till ett annat favoritvaruhus, Harvey Nichols. Hissen direkt upp på femte våningen. En bar jag alltid besöker är ‘The Fifth Floor’ men döm om min förtjusning då jag finner en Belle Epoque-bar insmugen bakom vinbutiken. Både tak och väggar pryds av Emile Gallés numer ikoniska japanska anemon från 1902. Ta en titt i vinlistan. En finfin selektion av Perrier-Jouët. Jag kunde inte motstå att ta ett glas av den fabulösa rosén PERRIER-JOUËT ‘BELLE EPOQUE ROSÉ’ 2002.  Oj vilken början på en kväll som skulle flyga mot London-himlen … 

Belle Epoque Bar2

Belle Epoque Bar1

En kort promenad rakt över gatan till entrén till Mandarin Oriental Hotel, hemvist för kvällens restaurang, den omtalade Dinner by Heston. En restaurang av den multitalangfulle Heston Blumenthal. Han har legat i toppskikten av Europas kockar sedan hans THE FAT DUCK belönades med sin tredje stjärna. Första stjärnan’98, andra stjärnan’01, tredje stjärnan’04.  Restaurangen utsågs till världens tredje bästa restaurang i San Pellegrino 50 Best Restaurants of the world 2010. 2013 kom The Fat Duck på 33:e plats och den ‘enklare’ Dinner by Heston på 7:e plats som bästa nykomling på listan. Med detta i bagaget var ju förväntningarna enorma. Vi passerade den mysiga baren som var fullsmockad med snygga Londonbor och internationella gäster.

Mandarin Oriental

RESTAURANGENS PROGRAMFÖRKLARING enligt HESTON BLUMENTHAL “Det är aldrig lätt att namnge en restaurang och vid detta tillfälle ville jag ha något som representerade en meny som är inspirerad av den historiska brittiska gastronomin, så jag sökte efter ett namn som hade lite historia, men var också roligt. ‘Dinner’ passar med  i beräkningen. I det förflutna, den viktigaste måltiden åts vid middagstid, innan det blev för mörkt. Men billigare stearinljus och, senare gasbeslysning gjorde att middagstiden skiftade. I mitten av 1700-talet började folk äta senare. Människor som arbetade i städerna tog ‘lunch’ mitt på dagen och sin huvudsakliga måltid vid ca femtiden när de kom hem, medan man på landsbygden fortfarande intog den viktigaste måltiden vid middagstid.” 

Att bygga en meny efter årtal när de gjorde entré i den brittiska gastronomin är ju inget annat en lysande! Se en skön trailer som gjordes för Channel 4. Efter stund botaniserande i listan fastnade vi för nedanstående meny.

The Menu

1500│Meat Fruit │Mandarin, chicken liver parfait & grilled bread

1720│Roast Marrowbone│Snails, parsley, anchovy, mace & pickled vegetables

1730│Broth of Lamb│Slow cooked hen’s egg, celery, radish, turnip & veal sweetbreads

1670│Powdered Duck│Breast Smoked confit fennel & umbles

1830│Hereford Ribeye │Mushroom ketchup & fries

1810│Tipsy Cake│Spit roast pineapple

1830 │Brown Bread Ice Cream│Salted butter caramel, pear & malted yeast syrup

splash DbH.1 splash DbH.2 splash DbH.3 splash DbH4Harvey NicholsDinner by Heston1

Dinner by Heston – The Wine List

Låt er inte luras av den ytterst begränsade vinlistan som ligger på hemsidan hos Dinner by Heston. Det finns mycket mer i vinlistan som presenteras i matsalen. Åh vilken fantastisk restaurangupplevelse, inte så ‘grabbig’ och tung som jag förväntat mig efter att stora delar av den svenska kockmaffian varit där under OS-veckorna i London förra året. Äh, jag kommer tillbaka igen och igen och igen…

Mandarin Oriental doorman

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.