Berika livet med en lyxkryssning på världens största floder

Min egen devis vad gäller semesterresande är att aldrig åka tillbaka till samma ställe två gånger. Det finns så mycket att upptäcka på vår jord och så många spännande ställena att besöka, så det finns liksom inte tid att spilla eller semesterdagar att slösa. Nya hörn på vår jord måste upptäckas och förgylla ens livserfarenheter.

Oavsett om man är en van globetrotter eller en novis resenär finns drömmar där om att hitta just den destinationen och den upplevelsen som man är ute efter mest för tillfället. Jag menar, man är ju olika sugen på olika typer av resmål under dygnet, veckan, månaderna och året samt dessutom under de olika faserna i sitt eget liv. Vilken typ av semesterreas är du mest sugen på just nu? Är det en resa till en varm strand med vajande palmer som lockar för tillfället? Eller vill du ut på äventyr i bergen? På spa i en alpby eller shopping i en huvudstad? Att resa är att förgylla sin tillvaro. Att samla nya intryck och berika livet. Dessutom är halva nöjet att få längta fram till resan och själva planerings- och uppladdningsfasen innan man kommer iväg.

Har du bestämt dig för att du vill ut på äventyr, och att göra så i en för oss annorlunda del av världen, är ett spännande alternativ att besöka någon av vår jords stora mäktiga floder.
Floder som flyter tusentals mil genom flera länder där man kan få uppleva ett annorlunda klimat, varierande kulturer och språk samt fantastisk fauna och djurliv. Och allt detta i tryggheten av en lyxig kryssare som följer flodens alla svängar och krön. För mig låter det som en dröm – en perfekt kombo av lyx och äventyr.

Ta dig en kryssning på världens största flod, Amazonfloden, eller på sydöstra Asiens längsta flod, Mekongfloden. Bara tänk dig vilken resa! Det fösta jag börjar tänka på är möten med vackra människor samt floddelfiner och krokodiler. Jag får samma känsla i kroppen som jag får när jag tänker på att få resa hela vägen med Orientexpressen. Man får uppleva så mycket av en hel kontinent.

Amazonfloden är som sagt världens längst, ca 7000 km lång, och tävlar med Nilen i längd. Den har över 1000 bifloder och flyter genom stora delar av Sydamerika – Peru, Ecuador, Brasilien, Colombia, Bolivia och Venzuela. Floden är världens mest vattenrika och har också världens största regnskog. Fartyg kan ta sig nästan 4000 mil uppför floden, ända in i Peru.

Mekongfloden flyter ca 4500 mil från innersta Kina genom Laos, Burma, Thailand, Kambodja och Vietnam innan den mynnar ut i ett enormt delta i Sydkinesiska havet. Närmare 90 miljoner människor är påverkade av floden på ett eller annat sätt.

Med lyxresebolaget AquaExpeditions kan du åka båt på floderna i en 5-stjärnig lyxkryssare som är av annorlunda karaktär. Ungefär som ett flytande litet boutique-hotell. Du kan kryssa i lyx med andra bolag, men här har man tagit det ett steg längre bland annat på grund av att den mindre storleken på fartyg gör att du kommer närmre naturen. Dessutom är båten den enda lyxkryssaren som tar denna rutt. Varje av de 12 sviterna passas upp av din egen hjälpsamma concierge. 4 av sviterna är Master Suites och ligger längst fram i fartyget. Fönsterna i varje svit går från golv till tak så du kan vakna i sängen med maximal utsikt över djungeln och livet som passerar utanför. På båten har du även soldäck, jacuzzi, träningsrum, lounge, multimediarum, 24 besättningsmedlemmar och 4 naturguider i världsklass. En av Perus bästa kockar har gjort specialkomponerade menyer för att tillfredsställa passagerarnas smaklökar. Kryssa i tre, fyra eller sju nätter på M/V Aqua på Mekong.  På Amazonas erbjuds samma antal nätter med antingen M/V Aqua eller M/V Aria.

Oceania Cruises arrangerar också kryssningar på en del av Amazonas med sina fartyg. Deras lyxyachter är av annan karaktär än hos AquaExpeditions och mer likt den typen av kryssare som vi är vana att se. Så klart är det all tänkbar lyx ombord dessa också. Deras kryssare påminner om de lyxiga fartygen från 1920-talet och är inredda i en engelsk stil med träpaneler, öppna spisar, bekväma fåtöljer och vackra gardiner. De flesta hytterna har balkonger. Man stiger ombord på det eleganta skeppet Regatta i Rio de Janeiro och kryssar bland annat via Salvador, Forteleza, Amazonfloden, Alter de Chao, Boca do Valerio, Manaus, Devils Island, Barbados, Gustavia, Puerto Rico och anlöper till sist i Miami.

SilverSea sägs vara en av världens lyxigaste kryssningsrederi. Här klär du upp dig till maten i klassiskt tjusig kryssningsfartygsmiljö med hög servicenivå.

Mekong River Cruises fartyg Mekong Explorertar dig på bekvämaste sätt till delar av den mäktiga Mekongfloden som inte tidigare varit tillgängliga. Kryssningen kan göras mellan Vientiane, Luang Prabang och den gyllene triangeln. Vill du kryssa på andra delar av Mekongfloden i Vietnam, Kambodja, Laos eller Thailand finns det fler båtar att välja mellan hos Cruise Mekong Delta.

Det finns få platser kvar på jorden som trollar fram mystik och spänning. Amazonas är verkligen en sådan plats. Det finns fortfarande delar av Amazonas som är outforskade och det är fortfarande mycket vi inte vet om det här både vackra och farliga paradiset. Åk dit och upptäck du med. Kanske är detta en ”once-in-a-lifetime” resa.

Äventyret väntar. I lyxtappning.