Uppfyll en dröm – lev slottsliv på obestämd framtid

Hur fint man än bor för tillfället drömmer man sig ibland bort till något ännu mer fint eller storslaget. Att bo i ett palats eller i ett slott är det många som drömt om, i alla fall någon gång, men det är relativt få på denna jord som faktiskt bor och lever i slottsmiljö. Det är klart att det kräver sin ekonomi, men även om den finns där på tillräcklig nivå är det inte alltid helt självklart att det finns lämpligt slott att tillgå. De syns ju inte alltför ofta i söndagsbilagans bostadsannonser, åtminstone inte i svenska tidningar. Då och då dyker det upp byggnader som är till salu som kallas för slott här i Sverige, men som utomlands kallas mer som herrgård eller gods. Det jag menar, och det jag tror de flesta ser i sina tankar när ordet slott dyker upp, är stora vackra stenkonstruktioner med tinnar och torn. Men en värdig entré med bro, kanske vallgrav eller placerad uppe på ett eget berg.

När Disney skapade sina prinsessors och prinsars slott i sagorna kan de mycket väl ha haft i sina tankar de magiska slott som ligger i Bavaria i Tyskland. Har du till exempel besökt slottet Neuschwanstein i Bavaria i Tyskland så vet du vad jag menar. Är det inte detta vackra sagoliknande slott som stod modell för slottet på DisneyWorld i Florida så vet jag inte vad… Det är i alla fall vad jag kallar slott i dess traditionella bemärkelse. Vem har inte drömt om att någon gång bo så?

Har du samma dröm kan man finna några olika alternativ ute i världen. Dels slott som är tillgängliga att hyra eller som man faktiskt kan köpa. Då ska du först bestämma i vilken världsdel du vill införskaffa ditt palats. Vill du stanna i Europa finns ett vackert renoverat 1400-talsslott i Touraine i Frankrike till salu samt ett kastell på Sicilien i Italien. Just i Frankrike finns det faktiskt en hel del slott att välja emellan just nu. Det är väl världsekonomin som ger effekt. Hos Prestige Property Group finns en lista att bläddra i – ”French chateau for sale” helt enkelt.

Château de Charbonnières är ett 1500-talsslott i Loire-dalen i Frankrike med tillhörande skog, sjö, flod, trädgårdar, park, stall och orangeri. Förutom en knapp timme till Paris har du även närheten till vingårdarna. På en 32 hektar stor egendom ligger denna unika slottsbyggnad på nästan 3000 kvadratmeter som precis genomgått en omfattande renovering. Här har både franska kungligheter bott likväl som att det ockuperats av tyska militärer under andra världskriget.

Slott is södra Europa och Italien låter inte helt fel, speciellt om man är lockad av medelhavsklimatet. I en by utanför Torino i norra Italien ligger ett medeltida slott som är till salu via Sothebys International Realty. Här kan du ta emot besök av många vänner då slottet innehåller 30 sovrum och 47 badrum. Bara en timme till Milano och knappt tre till Monaco om du blir sugen på att shoppa.

I Umbrien i Italien kan du lägga beslag på ett eget slott på en egen ö. Slottet Guglielmi ligger på Isola Maggiore som är en ö täckt av olivträd i Trasimeno sjön i centrala Italien. Egendomen kan köpas antingen renoverad för ett uttalat pris eller kvar i renoveringsbehov för ett annat. Sann riddarkänsla med byggnad som på 1800-talet byggts ut från ett kloster från 1400-talet.

Är du en Single Malt-fantast kanske du är sugen på att ha ett ställe i Skottland. Där kan man hyra slottet Ackergill Tower som ligger norr om Wick, Caithness, i norra Skottland. Magisk placering precis vid stranden med obegränsad vy ut över havet. Måste kännas som att bo mitt i en Braveheart-film.

I hjärtat av Ardennerna i Belgien ligger Château Mirwart med utsikt över vallée de la l’Homme.  De äldsta delarna i slottet är från 600-talet, som sedan byggts på genom århundradena. Här behövs fortfarande renovering, men tänk att få sätta klorna i ett slott som man varsamt får renovera till sin forna glans precis så man själv vill ha det.

Hos en annan mäklare av lyxfastigheter, Christies Real Estate, finner man det irländska slottet Lyons Demesne i County Kildare. Ett genuint gammalt slott som genomgått en toppmodern renovering de senaste åren. Hos Christies finner man också det smått excentriska Kentucky Castle som ligger i Versailles i den amerikanska staten Kentucky. Excentriskt för att det är byggt i fransk 1600-talsstil fast på 1970-talet. För 30 000 000 dollar skulle åtminstone jag vilja ha ett slott byggt i original på 1600-talet. Dessutom placerat någon annanstans än i Kentucky! Slottet har varit till salu i flera år och är så länge öppet som hotell.

Chateau Le Marais ligger på Wallis Island inte långt från Sydney, New South Wales i Australien. Att bo i fransk slottsstil i närheten av Sydney måste vara unikt, helt klart. Med den australiensiska outback utanför dörren. Här har du en privat botanisk trädgård, egen pir och sandstrand.

Kan man tänka sig slott i så kallad nyproduktion finns fler att välja mellan på den nordamerikanska kontinenten. För mig är det helt enkelt inte slott ”på riktigt” även om ett skulle exakt likadant ut.

Visst är det ändå skönt att drömma sig bort i en värld av dekadent slottsliv, sköna cocktailfester, bättre middagar och fina ritter ut på egna marker, men med prislappen som hänger på dessa slott så får de för de flesta av oss förbli just en dröm.