Ledig slips – den bästa julklappen för mannen i ditt liv

En ledig slips? Jag visste inte att den varit upptagen. – så skulle ett dåligt skämt om rubriken ovan kunna låta. Men att köpa julklappar är inte alltid det lättaste. Det är just därför jag bestämde mig för att lätta upp stämningen lite genom att tipsa om något som skulle kunna underlätta för många som letar lite mer unik och rolig julklapp till männen i deras liv. Oavsett om det handlar om pappa, pojkvän eller en lillebror.

En slips, trots vad de flesta i allmänheten kanske tror idag, behöver inte alltid vara en elegant accessoar. En stickad slips och button-down krage är ett bra sätt att se både välklädd och avslappnad ut på en och samma gång. Men det finns många andra väggar att gå. Med cutawaykrage på en denimskjorta, en cardigan i stället för kavaj eller rent av experimentera i material som linne, kashmir, bomull, ylle eller råsiden. Sedan finns det även grovstickat, finstickat, randigt, rutigt, enfärgat, ofodrat… Om det känns tveksamt för en yngre publik så kan man snegla på en av Sveriges bäst klädda unga män, som bär sina slipsar på ett föredömligt sätt.

Nyligen hittade jag i mitt eget tycke, den perfekta avslappnade slipsen: 8 cm breda, ofodrade kashmir- och ylleslipsar från Milanobaserade Petronius 1926 som tillverkar handsydda slipsar av främsta kvalitet i både material och konstruktion. Sobra färgkombinationer och naturligt fall fungerar till allt från jeans och oxfordskjorta till denimskjorta och cardigan eller ledigare kavaj. Andra tillverkare i världsklass är brittiska Drake’s och samarbetet mellan E- Marinella och Drumohr. Sedan finns det mindre men mycket trevliga uppstickare som italienska Roda och norska Berg & Berg som också tillverkar sina slipsar i Italien, samt Singaporebaserade Vanda Clothing. Till sist, vill jag även tipsa om fantasiska stickade sidenslipsar från Mitchelson’s of London, som har en oerhört oinspirerande webbsida. De producerar slipsar till Harrods, Paul Smith och Prada och säljer prisvärda slipsar under egen etikett. Min favorit är den marinblåa men den vinröda skulle onekligen göra en och annan julfirande slipsbärare mycket glad.