Kiton – världens bästa kostymtillverkare

Det finns bara ett företag i världen som rankas högre än både de berömda skräddarna på Savile Row och hela modevärldens elit. Kiton skapar vad som anses vara de bästa kostymer som pengar kan köpa och passar överallt på jorden, från finansvärldens makthavare till kungligheter och diplomater. Med en prislapp på upp till 400.000 kronor och återkommande kunder som ständigt bevisar sin lojalitet är Kiton ett varumärke värt att titta närmare på.

”Chitone” var en typ av tunika som bars i antikens Grekland och gav upphov till namnet Kiton på företaget som startades 1968 av Ciro Paone i staden Neapel. Han var inte själv en skräddare utan femte generationens tyghandlare som hade stort fokus på lyxiga ullmaterial med  super 250 i spetsen. Fabriken hade inte bara framgångsrikt sålt tyger utan började snart tillverka egna kläder och succén blev ett faktum.

Den dyraste kostymen i världen idag heter Kiton K-50. Det tar hela 50 timmar att producera en enda kostym för skräddarmästaren Enzo D’Oris och hans team av hantverkare. Varje steg görs för hand av en specialiserad medarbetare. Dessutom görs det inte mer än 50 av dessa fantastiska dräkter per år. D’Oris reser runt om i världen för att ta måttbeställningar från kunder som vill ha en Kiton K-50 kostym. Endast de finaste material används som till exempel merinoull från Australien och Nya Zeeland med fibrer mindre än 14 mikrometer och vissa går även till superfina 11,5 mikrometer. En kritiker från CNN uttryckte det så här: “Från detta material skapar signore D’Orsi en kostym som följer kroppen så nära och sitter så skönt att det ser ut som det hade hälls ut över bäraren.”

Efter många framgångsrika år har Ciro Paone på grund av hälsoskäl ersatts som företagets VD av Antonio de Matteis, hans nära släkting. Hela företaget är familjeägt och drivs idag av fem närmaste släktingar till “Mr. Kiton”, som herr Paone också kallas. Men vad i hela världen är det som kostar så mycket kan man fråga sig?

I första hand är det materialval: kashmir, Sea Island bomull, egyptisk bomull, klassiska oxfords, siden och andra lyxmaterial används vid konstruktion av skräddarsydda kostymer, skjortor, slipsar och accessoarer. Därefter är det hantverk och kvalitet: Till skillnad från många stora modehusen kräver Kiton att dess skräddarsydda kostymer och andra produkter skapas helt och hållet för hand. Det innebär många timmars handsömnad, tillskärning och fokus på detaljer. Företaget har idag 330 skräddare på lönelistan.

Till sist handlar Kiton om exklusivitet. Varumärket producerar uppskattningsvis 20.000 kostymer per år i en värld av nästan sju miljarder människor. Om man räknar lite snabbt så betyder det att de gör endast EN kostym för varje 350.000:e människa på planeten. Antonio de Matteis uttrycker det på ett typiskt neapolitanskt, nonchalant och oerhört självsäkert sätt: ”Kiton är bäst. Man behöver inte titta höger och vänster. Det vore bara distraherande.”