Dryckesauktion på Stockholms auktionsverk

Under tre dagar ska 397 utrop ha bytt ägare, till ett uppskattat värde av cirka två miljoner kronor. Första dagen ägnades åt vita viner, med eller utan bubblor. Andra dagen auktionerades enbart röda från Bordeaux, från prestigiösa hus som Château Latour, Lafite, Mouton Rothschild eller Cheval Blanc, för att nämna några.

Onsdag 21 november är auktionens sista dag. Bourgogne står för största delen av utbudet, tillsammans med några läckra flaskor från södra Frankrike, Italien, Spanien och nya världen, och även exklusiva starkviner och destillat. Spännande årgångar och kuriositeter finns att lägga bud på. Vissa flaskor eller obrutna lådor kommer säkert att fortsätta sina liv som investeringsobjekt snarare än något att korka upp vid rätt tillfälle. Jag litar dock på att de flesta utropade drycker hamnar hos passionerade vinälskare.

Om jag själv fick välja en flaska skulle det vara 1990 La Tâche. Jag skulle även nöja mig med årgången 2005… dock en kritik: om jag var på väg att lägga 15 000 kronor på en flaska skulle jag knppast nöja mig med informationen ”stored in private cellar”, som anges av arrangörerna Systembolaget och Stockholms auktionsverk. Hur vinet har lagrats avgör hur bra den åldrats, och det är en klar fördel om detta har gjorts i seriösa källare.

I en något mer resonabel prisklass skulle jag hålla ett öga på Guigals Côte-Rôtie La Turque från 1996, som har fått bra omdöme på CellarTracker. Delar man sin passion med några vänner så finns det ett utmärkt tillfälle att fördjupa sig i området Châteauneuf-du-Pape med en samling av 32 flaskor från 2007, alla med olika producenter.

Min kunskap om italienska viner är tyvärr begränsad, men för kännare finns det gott om Barolo och Amarone. En flaska som sticker ut är en Madeira Terrantez Special Reserve från 1802 (!). Inte lika gammal men säkert mycket godare är Armagnac Castarède som ropas ut tillsammans med en Cognac från Godet. Castarède är en av de främsta producenterna i Bas-Armagnac och familjen har destillerat druvor i mer än 175 år.

Årets sista dryckesauktion kommer att genomföras på nätet den 10-11 december.