Hoka One One tar dämpning i löparskor till en ny nivå

Hoka One One ser inte ut som någon annan löparsko. När trenden går mot barfotaskor med minimal sula och minimal dämpning gör Hoka One One tvärtom och fläskar på med den fetaste sulan du sett.

Hoka One One föddes ur en längtan att springa i skor som minimerade påfrestningar på leder och muskler. Extremt stabila skor gjorde inte jobbet så istället tittade Jean-Luc Diard och Nicolas Mermoud på dämpningen och kom fram till att det behövdes mer dämpning. Dubbelt så mycket. De utvecklade därför en sula som var dubbelt så tjock och dubbelt så mjuk som vanliga sulor i löparskor. Med så tjock sula upptäckte de att de kunde runda den mycket mer och på så sätt få ett mycket mer rullande löpsteg.

Det ska sägas på en gång att Hoka One Ones skor inte är snygga. Jag var minst sagt skeptisk när jag skulle prova dem första gången men med ett knä som skadats av löpning i för tunna skor var jag villig att prova allt för att kunna fortsätta springa. Eftersom sulorna är så höga känns det väldigt lurigt men de blir aldrig instabila eftersom sulan gjorts extremt bred för att få till stabiliteten. De är heller inte tyngre än vanliga löparskor och efter två kilometer hade jag vant mig. Efter fyra kilometer kändes de bra och efter sex kilometer var jag frälst.

Det är fantastiskt mjukt och behagligt att springa i ett par Hoka One One. Den mjuka dämpningen gör att jag inte känner några stötar i mitt knä men ännu viktigare för känslan är den rundade sulan som verkligen driver dig framåt. I varje steg. Det är som att du inte kan sluta springa och allra bäst är det när du springer utför. Namnet Hoka kommer för övrigt från det maoriska ordet för att flyga och Hoka One One betyder därför att du flyger fram steg för steg.

Hoka One One kommer till Sverige till våren men redan ju kan du hitta dem på nätet. Nu har sortimentet breddats så att det finns skor för löpning på asfalt, skor för trailrunning och skor för walking. Förutom att skorna är fantastiska för de som har problem med leder så används de av många långlöpare som behöver skor som tål löjligt många mil. Svenske Andreas Falk använde Hoka One One när han sprang lite drygt 76 mil på sex dagar – runt tre marathon per dag.

Strunta i att sulan ser grotesk ut – Hoka One One är värda att testa för väldigt många löpare. Jag har svårt att se mig själv springa i något annat.

COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.