Lyx är att ha en konstant

En klok och kär väninna gav mig en viktig insikt för några år sedan. Jag hör hennes ord i bakhuvudet när jag ofta reagerar på varför människor tänker, agerar och tycker så olika. Glöm inte, sa hon, att alla människor är huvudpersoner i sina egna liv. Ibland är det svårt att inte agera som om allt handlar om just mig själv och mitt liv. Alla människor utgår helt enkelt ifrån sig själva, sina egna livserfarenheter och sina egna intryck i allt de gör, tänker och tycker. Det kan kännas jobbigt ibland, att plötsligt känna sig liten och icke-unik. Eller, så kanske det bara betyder att det som är viktigt och bra för vissa, är oviktigt och ointressant för andra. Det är först när man verkligen inser detta, som man kan slappna av, sluta ta sig själv på så stort allvar och faktiskt sedan njuta av det som på riktigt betyder något här i livet.

Vad är då lyx för just mig? Det kan sammanfattas ordet konstanter. Lyx är att ha konstanter i livet. Inte enligt ordets matematiska bemärkelse, utan mer utifrån en existentiell bemärkelse.

En konstant för mig är något som inte förändras utan som består, och något som finns kvar när allt annat försvinner. Något som också (i bästa fall) kan vara någon. För mig är familjen självklart mina konstanter, och gamla vänner som funnits där i år och dar. Men även nya vänner, så kallade keepers som man verkligen känner är här för att stanna, är en form av konstant.

En konstant kan också vara en plats. Ett hus, en brygga, en gräsmatta eller en backe. Mitt sommarhus uppe i Vasa (”villan”) tillhör en av mina viktigaste konstanter. Ett ställe som inte går att köpa för pengar, och som skänker mig den största lyxen av dem alla. Huset, klipporna, bastun, skogen, fälten och grannarna – ett ställe som för mig samlar allt som är viktigt med livet på en fysisk plats. Min barndom, mina föräldrar, min släkt, mina somrar och flera kommande stunder. Och vad som än händer så kommer jag alltid att känna igen mig när jag kommer till villan. Stenarna vid vattnet kommer att ligga på samma plats som de gjort hela mitt liv. Lyx. Lycka.

Om du inte redan funderar, vilka är dina konstanter, och visst får de allt annat ”viktigt” att blekna?