Världens största producent av kashmir väver vidare

Loro Piana har ensamrätt på att tillverka plagg i vikunja, en av modevärldens dyraste material. Den italienska lyxetiketten gör enligt många världens bästa kashmir där särskilt mjuka och dyra babykashmir ingår. Med en lång familjehistoria som sträcker sig in på 1800-talet och ett originellt namn som Lanifico Fratelli Lora e Compagnia, startades företaget ursprungligen i textildistriktet Trivero i norra Italien. Under seklets andra halva flyttade företaget till Valsesia och år 1924 bytte namnet till Loro Piana.

Förutom att tillverka exklusiva tyger åt andra klädmärken, bland annat svenska Oscar Jacobson och nu senast även J.Lindeberg, har Loro Piana egna kollektioner. Dessa erbjuder lediga och samtidigt välklädda plagg med en generellt smal silhuett och en väldigt figurnära form. Välskräddad konfektion blandas med sportiga inslag i exklusiva material. Många fina materialval har vidareutvecklats och patenterats under namnet Storm-System, med en ytbehandling som gör tygerna vind- och vattentäta.

I utveckligen ingår även nya typer av plagg med senaste tillskottet Loro Piano Lotus Flower. Precis som det låter, är det nya tyget tillverkad av fibrer som dras för hand från lotusblommans stammar innan den försiktigt spinns till trådar och sedan vävs för hand på en traditionell vävstol. Det behövs 32.000 lotus stjälkar för att göra endast 1,09 meter tyg. Till utseende liknar tyget en blandning mellan siden och linne och har genom historien använts för att göra kläder för höga buddhistiska munkar. Loro Piana har registretat tyget som ett varumärke och planerar att erbjuda en liten linje med Lotus Flower-plagg, bestående av halsdukar och kavajer, bland annat.

Förra året öppnade märket en webbshop som innehåller deras egna kollektioner och presenteras med vackra illustrationer, kollektionskisser och bra fotografi. Om man förbiser den skyhöga prisnivån så imponerar utbudet genomgående med både extraordinära material och fina stickade plagg såväl som jackor, kostymer och accessoarer. Tycker man som jag själv gör, att märket känns för dyrt för vanliga dödliga, så kan man alltid låta sig inspireras av färgskalan, snittet och stylingen. I Sverige hittar man ett mindre utbud av Loro Piana på Gabucci i Stockholm.