Vilt och fågel – för höstens bättre middagar

Vi har faktiskt väntat med att plocka fram lövblåsen för att tålmodigt invänta de sista lövens fall från träden, men nu känns det verkligen som att det är höst. Kanske till och med slutet på hösten? Tiden då de granna färgerna på löven som oftast gör hösten så vacker har passerat och nu är det konstaterat brunare och mörkare ute. Under en av helgens promenader tänkte jag på att det endera dagen ligger snö på marken även här i Stockholmstrakten.

När höstens karakteristiska drag påminner om att det är dags att leta fram gevär och tweedkavajen, kan fler än jägaren se fram emot att njuta av det eventuella bytet. Jaktsäsongen är sedan flera veckor igång och har du inte ännu checkat av ”jaktmiddag med vännerna” från din lista på sociala evenemang den här hösten så är det hög tid att göra det. Bjud in till egenhändigt jagad och tillagad viltmiddag. Vilken typ av vilt du kan jaga under vilka perioder finner du på Svenska Jägareförbundets hemsida.

Att lyckas få hem en egenskjuten älg är ju som att ta guldmedalj, men varför inte satsa på en mer lättillgänglig duva. Att jaga duva, och andra fåglar, kräver även det sin jägare. Orkar du med engagemanget med att locka till dig duvor, vänta på rätt väder och vind, placera dig i rätt position (fåglar landar alltid mot vinden), så har du bra chans att få med dig ett gäng hem till höstmiddagen med dina nära och kära.

Fågel & Viltspecialisten_Östermalmshallen_Okt 2012

Vilt & Fågel

Har du dock varken jaktlicens eller tillgång till jaktmarker, kan du alltid bege dig till en välsorterad viltbutik för att beställa. Från Andersson Fågel & Vilt i Östermalmshallen kan du till exempel få delikata franska blodduvor, l’Imperial d’Angelin, influgna på några dagars varsel. Dessa föds upp på majs, under nät och har därmed aldrig flugit. Trots att du inte haft nöjet att jaga själv, kan dessa unga duvor piffa upp vilken höstmiddag som helst. Och är du tillräckligt smord i munlädret så skulle du till och med kunna få dina gäster att tro att du ”fångat” bytet själv under den gångna helgen utan att ljuga för mycket. Just hur fågeln är inhämtad förtäljer inte historien i detta fall…

Fågel o Vilt_Duva tillagning

Recept på fasan

Fasan är relativt lätt att tillaga, tänk bara på att det inte får bli för torr. Mamma har säkert det bästa receptet, men prova även Per Mobergs fasan med calvadossås och brysselkål.

Fågel & Vilt_Blodduva

Sorry, the comment form is closed at this time.