Taylors & Jones: en anglofils oas på Kungsholmen

Walesiske kocken Gareth Jones hade bott i Sverige i drygt ett decennium när han tillsammans med irländske slaktaren David Taylor 2007 öppnade Taylor’s and Jones på Kungsholmen i Stockholm, en liten slaktarbutik med ett stort hjärta. Lyx.se tittade in…

“Jag hade funderat kring idén tidigare men plötsligt hade jag möjligheten och när jag träffade David Taylor var han inne på samma spår, berättar Jones.

I affären, som ligger på Kungsholmens Hantverkargatan, säljer Jones tillsammans med Taylor och tredje partnern Kerim Attoc ett femtiotal sorters korvar, Cornish Pasties, Steak and Kidney Pies och andra brittiska specialiteter.

Till en början vallfärdade mest så kallade “expats” (förkortning av Expatriate – det engelska ordet för en utlandsboende person) till butiken, ett av de få ställen i Stockholm man kunde få tag i brittiska varor – och i detta fall färska britttiska specialiteteter som korv och pajer.

British-Pastry_Taylors & Jones

I början av 2009 skrev Dagens Nyheter en artikel om den lilla affären på Kungsholmen och plötsligt hittade även de svenska kunderna dit. Sakta men säkert började det rulla på och nu är det ett blandat klientel som kommer till butiken. Kunderna kommer i dag för både kvaliteten på produkterna, matlagningstips, samt den trevliga service man bemödar sig om att leverera.

Nu för tiden har Taylor’s & Jones också fler strängar på sin lyra. Man finns nu även i Hötorgshallen och förra året gick man ihop med puben Oliver Twist och öppnade korvrestaurangen Taylor’s & Jones with the twist i Hornstullsgallerian i Stockholm – som för övrigt vann priset som Sveriges bästa korvkrog 2014 på Korvfestivalen i mars i år.

Förutom detta erbjuder företaget allt från catering till korvstoppningskurser. De senare startade lite av en slump, men blev snart ett viktigt sätt för företaget att få in extrapengar.

Vi blev kontaktade av en kund som undrade om vi inte kunde tänka oss att göra något för en grupp; lära dem hur man gör korv. Och då gjorde vi det.

Intresset växte stadigt bland matintresserade Stockholmare och efter att en inflight-tidning gjorde ett reportage om kurserna blev det nästan rusning.

– Nu håller vi kurserna varje dag och de är så gott som alltid fullbokade, berättar Jones för Lyx.se.

Att sälja korv i rå form, som är vanligt i Storbritannien, tycker han inte har varit så mycket av en utmaning, även om kollegan Kerim Attoc flikar in att den tidiga DN artikeln gjorde mycket för att få svenskar att förstå vad det hela handlade om.

Intresset för kurserna ledde även till en bok; Taylor’s & Jones Korvbok – stoppa och laga korv med smaker från hela världen, utgiven av Natur och Kultur. I höstas utsågs den till Årets Svenska Måltidslitteratur av Måltidsakademin.

British-French Style Toulouse_Taylors & Jones

Boken började som ett mindre projekt men eskalerade snart till ett mycket större. Men Jones är nöjd med vad man åstadkommit; en annorlunda bok om krovstoppning med tips, intressanta anekdoter och annat matnyttigt.

-Det har blivit jättebra. Mycket jobb har lagts ner på korvrecepten och maträtterna. Designen har också varit mycket viktig; det är mycket fina bilder och collage med oss som unga…och som gamla, berättar han.

Hans eget favoritrecept från boken är på Lincolnshire-korvar eller kanske Regency Pork varianten.

Jag återkommer alltid till de gamla traditionella recepten. Visst gillar jag de andra också, men de traditionella, de tilltalar mig speciellt.

Och enligt Jones kan alla göra korv. Till och med om man inte är alltför van i köket

“Det enda som kan kännas svårt är att få en jämn smet i fjälstret, annars är det hur enkelt som helst – om man vet hur man ska göra, säger han och skrattar.

British-Shepherd Pie_Taylors & Jones

Korvkonnaissören Erik Lindqvist, en av killarna bakom korvbloggen Korvinspektören, har också testat Taylors & Jones with the Twist i Hornstullsgallerian. KorvInspektören gillar även han de engelska korvarna. Favoriten är Welsh Dragon som de beskriver så här:

En förhandsfavorit som vi hade blivit rekommenderade att testa i förväg. På utsidan så såg den inte ut att vara mycket för världen men den här korven levererade. Helvete! Vi snackar en av de bästa korvupplevelserna vi någonsin har haft. Perfekt sammansättning av smakerna, bra tryck, bra tillbehör. Fulländad perfektion! Besöker ni Taylor & Jones så är det här en av korvarna ni beställer. Punkt.”

British-Vinegar_Taylors & Jones

COMMENTS
  • Mmmm…kikar in ibland i Stockholm. I Malmö kan man hitta några av deras korvar på Korvhuset och Korv Deli tack och lov, både färdiglagade och att köpa med sig hem. Däremot får man ju tyvärr inte med sig någon pasty eller sausage roll.

    2015-09-24

Sorry, the comment form is closed at this time.