Rosa diamanter för Rosa bandet. En god gärning ligger i tiden.

Du har väl ett rosa litet band på höstrocken? Eftersom den rosa månaden oktober just har passerat borde en stor del av befolkningen täckts in av Cancerfondens marknadsföringskampanj för bröstcancer och vi hoppas innerligt att du inte missat att bidra.

Visste du att The Breast Cancer Research Foundation grundades 1993 av Evelyn Lauder från kosmetik- och skönhetsföretaget Estée Lauder? Evelyn Lauder var också den som skapade det nu så välkända Rosa Bandet som så många medmänniskor världen över idag bär på sig på många olika vis för att på sitt sätt visa stöd för sjukdomen.

För att ytterligare bidra till insamlingen av pengar till bröstcancerforskning auktionerar nu Estée Lauder ut delar av familjens smyckeskollektion via den anrika auktionsfirman Sotheby’s New York. Juvelerna som ska säljas har tillhört både Estée Lauder och Evelyn H. Lauder. Auktionseventet ”Magnificent Jewels” är uppdelad i två och under den första auktionen, som hölls i New York den 5 december, bjöds ca 35 juveler av familjen Lauders privata smyckessamling ut. Vid ett senare event i februari 2013 kommer fler juveler från familjen Lauders samling att auktioneras ut.

En av juvelsamlingens höjdpunkter är en 6,45 karat stor rosa diamant och diamantring från Oscar Heyman & Brothers som förväntades säljas för över fyra miljoner dollar. Auktionens kanske högsta bud väntades läggas på det halsband med en gul hjärtformad diamant på 47,14 karat som Estée Lauder själv köpte av tidigare ägarinnan The Duchess of Windsor på 70-talet. Även diamant- och juvelprydda smycken från kända namn såsom Bvlgari, Graff och Van Cleef & Arpels ingår i samlingen. Hyfsat bling bling att lägga vantarna på får man säga.

En nobel sak av familjen Lauder att låta sälja delar av deras juvelsamling till förmån för forskningen för att bota bröstcancer. Vi får hoppas att fler familjer och organisationer med stora tillgångar kan bidra med samma typ av generösa upplägg framöver så att världens befolkning kan få ta del av relevanta och effektiva resultat för att till slut bota bröstcancer och andra cancerformer. Det ligger i tiden i allra högsta grad.