Berns - Stora salongen. Foto: Beatrice Bruteskog

Leve döden, leve livet och ljuset i tunneln

Ungefär så presenteras den lika vardagliga som extraordinära duon Beach House som kommer till Berns för att spela i kväll. Och det kan få gälla för hela konsertprogrammet och det klassiskt lyxiga etablissemanget. Indiepopen har flyttat in under kristallkronorna. Från scenen i Stora salongen kommer ljuset i den tunnel vi kallar höst.

Det är bråda dagar för oss som älskar pop. För ett par veckor sedan bjöds det på livsbejakande skrammel med The Vaccines från London. Tro inte titeln på singeln No Hope, hoppet lever i allra högsta grad. The Vaccines är ännu ett bevis på att 60-tals popen föds på nytt någonstans på de brittiska öarna var femte år, eller så.

Redan innan suset i öronen hade hunnit försvinna var det dags igen. Dagen efter stod efterlängtade Grizzly Bear på scen med ”psykadelisk gospel” i bagaget. Och så där fortsätter det, nämnda Beach House, Moneybrother, Jessie Ware, Rufus Wainwright…

Kanske får du vara med om något oförglömligt. Som när Bon Iver gav oss en magisk upplevelse hösten 2008, långt innan Justin Vernon med vänner intagit arenorna. Jag minns att han kommenterade lokalen, att de fick komma till ett land där de aldrig varit och spela i ett så vackert rum. Var du där? Det var en fantastisk kväll och för många av oss en av de finaste konsertupplevelser vi haft.

Så gå dit. Till Berns på konsert. Men har du inte möjlighet nu så kommer det fler tillfällen. Förhoppningsvis finns Berns kvar i ytterligare 150 år. Minst. Där i Stora salongen har många storheter uppträtt genom åren. Från Sveriges första flickidol Sigge Wulff via The Supremes till Robyn.